"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Tallinna vene muuseum tutvustab vanausuliste ajalugu (1)
14. märts 2018
Scanpix

Laupäeval, 17. märtsil peab Tallinna vene muuseumis Pikk 29a loengu ja esitleb raamatut "Vene vanausulised Eestis" PhD, Mahtra Talurahvamuuseumi juht Jaanus Plaat.

Loengus on kavas tutvustada Eestisse jõudnud vanausuliste ajalugu ja nende tänini püsivat omapärast ning rikast kultuuri ja usuelu sõnas ja pildis. Jutuks tulevad ka  praegu Eestis asuvad palvemajad ning maha põlenud Piirissaare palvemaja. 

Loengu slaidiprogrammi fotode autor on arhitektuurifotograaf Arne Maasik. Lisaks kasutatakse palju arhiivifotosid loengupidaja koostatud näituselt Eesti vanausulistest, mis on kaks aastat edukalt rännanud mitmes Venemaa ja Valgevene linnas ning jõuab 2018. aasta kevadel taas Eesti näitusesaalidesse.

Esimesed vanausulised jõudsid Eestisse, Peipsi järve läänekaldale 17. sajandi lõpul. Väike osa neist jõudis järgnevail sajandeil mitme lainena Tartusse, Paldiskisse, Tallinna ja mujale. Peamiselt olid need venelased, kes põgenesid Venemaalt tagakiusamise ja repressioonide eest, mis järgnesid 17. sajandi keskpaiku toimunud Vene Õigeusu Kiriku patriarhi Nikoni reformidele.

Raamatu “Vene vanausulised ning nende pühakojad Eestis” kordustrükki saab loengule järgneval raamatututvustusel osta soodushinnaga.

Loengu ja raamatuesitluse algus kell 13.00. 

Osalemine: 4€.

Üritus toimub Tallinna vene muuseumi näituse “Peipsi vana usk: Pavel Varunini ikoonid ja graafika” raames. Näitus on avatud kuni 30. aprillini.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

inimkonnale
24. märts 2018 03:38
Matteuse evangeelium 4:Rahvas koguneb Jeesuse ümber 23 Jeesus rändas läbi kogu Galilea, õpetades nende sünagoogides ja jutlustades evangeeliumi Kuningriigist ning tervendades haigeid ja vigaseid rahva seas. 24 Ja kuuldus Jeesusest levis üle kogu Süüria, ja tema juurde toodi kõik, kes põdesid mitmesuguseid tõbesid ja olid piinade käes ja kurjast vaimust vaevatud ja langetõbised ja halvatud, ning tema tegi nad terveks. 25 Ja Jeesusega käisid kaasas suured rahvahulgad Galileast ja Kümnelinnamaalt ja Jeruusalemmast ja Juudamaalt ja sealtpoolt Jordanit.