“Kui vanemad lähevad lahku, on nad ise kriisis ja käituvad sageli nagu lapsed. Nende laps satub siis oma vanemate, kahe väikese lapse tasemel käituva täiskasvanu vahele."

Ly Rüüs, Mustamäe sotsiaalhoolekande osakonna juhataja
Tallinna Keskraamatukogus jätkuvad alternatiivajaloo vestlusringid (0)
15. märts 2018
Scanpix

Tallinna Keskraamatukogus (Estonia pst 8) jätkuvad 2017. a novembris alanud vestlusringid alternatiivajaloost. Mis on peavoolu- ja mis alternatiivajalugu, kas illuminaadid juhivad meie elu jpt sellistele küsimustele püüavad vastuseid leida Milvi Martina Piir ja Erkki Bahovski.

Kultuuri- ja teaduslugu, ilukirjandust, semiootikat ja (kollektiiv)psühholoogiat abiks võttes tutvustatavad lektorid ajaloo “tegemist” ja erinevate ajalugude loomist.

Neljapäeval, 22. märtsil kell 13 on vestlusringi teemaks “Vandenõuteooriad ajalookirjutuses”. Üritusel tuleb juttu vandenõuteooriate tekkimise põhjustest, levikust internetiajastul, psühholoogilisest taustast ja funktsioonidest. Lisaks tuuakse näiteid levinumatest vandenõudest ajaloos (nn Siioni tarkade protokollid, atendaat John Kennedyle jms).

Esinejatest:

Milvi Martina Piir on ajaloolane ja kirjanik, mitme romaani ja luuleraamatu autor. Ta on kirjutanud koolidele ajalooõpikud “Inimesed ajas”, “Vanaaeg” ja (koos Erkki Bahovskiga) “Valgus ja varjud. 20. sajand ajaloos”. Ajaloolasena uurib ta inimese subjektiivse ajataju kujunemist ja vaimset ajarändu, millele toetub ajaloost mõtlemine. M. M. Piir on töötanud õppejõuna, läbi viinud kohtumisi ja seminare, avaldanud artikleid, teinud kaastööd erinevatele raadiojaamadele.

Erkki Bahovski on ajaloolane ja ajakirjanik, kuukirja Diplomaatia peatoimetaja. Ta on tõlkinud soome keelest raamatuid, sh “Jüri Vilmsi surm”, osa “Maailma ajaloost” ja “Eesti ajaloost” ning valitud 2009. aastal ajalehe Postimees arvamusliidriks. E. Bahovski on “Välismääraja” saatejuht Kuku raadios, teeb kaastööd erinevatele raadiojaamadele ja avaldab välispoliitika kommentaare ajakirjanduses.

Aprillis ja mais 2018. aastal on vestlusringide teemad:
· “Alternatiivajalugu kui ilukirjanduslik žanr”
· “Populaarseid alternatiive Eesti ajaloos”

Kirjanduslike vestlusringide sari “Alternatiivajalugu ilu- ja aimekirjanduses” koosneb viiest kohtumisest alates novembrist 2017a kuni maini 2018a.

Osavõtjatele tutvustatakse alternatiivajaloo mõistet ja liike, seoseid võimuideoloogiate ja populaarsete vandenõuteooriatega ning väljendusi ilu- ja aimekirjanduses. Ühtlasi räägitakse üldarusaadavas vormis mõningatest ajaloo uurimismeetoditest (allikakriitika, põhjuse ja tagajärje seos jms) ning juhitakse tähelepanu subjektiivsuse ja tõlgenduse rollile ajalookirjutuses.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.