"Kõik head või halvad asjad maailmas on kiiksuga inimeste tehtud."

Urmas Sõõrumaa, ärimees
SOOMLASED JA VENELASED TAGASI: Tallinna on tabamas turistide uputus (0)
19. märts 2018
Albert Truuväärt

Soomlased armastavad avastada Tallinnas üha uusi paiku, veetes aega Kalamajas ja loomaaias. Venelased tahavad oma silmaga näha legendaarset Viru kabareed, rühmadena Eestisse saabuvad sakslased aga ütlevad, et tuleksid siia rohkemgi, kui neile jätkuks vaid Tallinnas hotelle.

Viru hotelli kohvikus tegi aega parajaks soomlane Jukka Rissanen, kelle naine oli läinud osturetkele. Rissanenid tulid Tallinna paaripäevasele puhkusereisile Helsingi külje alt Vantaast. Mees ütles, et talle meeldib Tallinnas. “Restoranis söömas käia on siin üsna taskukohane,” rääkis ta. “Siin on võimalik lõunat süüa ka päris odavalt, kui tead neid õigeid kohti. Tallinnast oleme ikka koju kaasa ostnud toiduaineid ja natuke veini.”

“Soomlased armastavad väga Tallinnas toiduelamusi saada,” nentis Sokos hotellide Viru ja Estoria turundusjuht Evelin Org. “Tallinna restoranide valik on väga mitmekesine ja meie kokkade pakutav maailmatasemel.”

Soomlastele meeldib ka Tallinna hubasus ja kodusus. “Tallinnas tuleb toime soome keelega, nii et lihtsal, tavalisel soomlase on siia kerge tulla,” kinnitas Soome ajakirjanik Sami Lotila. “Tallinn on ju peaaegu Soome linn, Viru tänaval lehvivad puha Soome lipud. Lisaks on siia soodne tulla, laevapilet või kruiis Helsingist Tallinnasse maksab vaid mõne euro.”

Head kontserdid

Soomlaste huvid on muutnud – nn vodkaturistidest on saanud kultuuri- ja huvituristid, kes käivad Tallinnas ja Eestis üha uusi ja kaugemaid paiku avastamas. Neid kohtab aina rohkem ka teatrites ja näitusepaikades. “Soomlased tahavad kogu aeg midagi uut kogeda,” ütles Tallinna ettevõtlusameti turismiosakonna juhataja Evelin Tsirk. “Avastamist jagub Kalamajas, aga soomlased on jõudnud ka Nõmmele ja sealse eluga tutvuma hakanud.”

Sama kinnitasid Soile ja Jouni Serjomaa, kes sõitsid Ida-Soomest Lappeenrantast oma autoga Tallinna puhkama. “Täna käisime loomaaias, seal oli toredaid elukaid, ka palju eksootilisi loomi,” rääkis Soile, kelle sõnul käivad nad Tallinnas paar korda aastas.
Serjomaade sõnul pole alkoholi hind siin- või sealpool Soome lahte üldse tähtis – Tallinnas on lihtsalt tore käia. “Tunneme end Tallinnas suurepäraselt ja tuleme varsti tagasi,” kinnitasid nad. Soile ütles, et ostab siit lastele võib-olla mõne ehte kaasa.
Jukka Rissanen rääkis, et tuli esimest korda Tallinna umbes kümme aastat tagasi. “Hiljem olen käinud ka mitmel pool mujal Eestis – Tartus, Rakveres ja Narvas,” lisas ta. “Kultuurihuvi saime rahuldada suvel Pärnus, kus veetsime pikemalt suvepuhkust. Seal olid head kontserdid.”

Eesistumine tõi hotellid täis

“Viimasel aastal on turismiäril Tallinnas ja ka Viru hotellil läinud väga hästi,” lausus Org. “Positiivse tõuke andis sellele kindlasti Eesti eesistumise aeg Euroopa Liidus. Ka meie hotellidel oli au võõrustada ligi 4000 delegaati.”

Kui Euroopa Liidu eesistumisaeg ei jätnud soomlastele eriti hotellikohti ja Vene turiste peletas veel mõni aeg tagasi sanktsioonide mõju, siis nüüd on Tallinna kõige kindlamad väliskülalised tagasi. Soomlased moodustavad kõigist turistidest enam kui kolmandiku. Nende järel tulevad turistid Venemaalt.   “Majandusolukord on Venemaal stabiliseerunud ja venemaalased on eelmisest aastast alates taas aktiivselt reisima hakanud,” nentis Tsirk. “Ka aastavahetusreisid said uue hoo sisse. Kriisieelsete numbriteni on küll veel minna, aga Tallinna majutusettevõtetes ööbis jaanuaris ligi 24 000 turisti Venemaalt, 17% rohkem kui aasta varem.”

Helsingi hotellides ja öömajades ööbis tänavu jaanuaris ligi 17 000 Vene turisti, seega tunduvalt vähem kui Tallinnas. “Viru hotell on paljudele venelastele ammust ajast tuntud legendaarne paik, ja nende eriline lemmik on sealne kabaree,” mainis Org.
“Kui varem tuldi Tallinna peamiselt Peterburist ja Moskvast, siis nüüd jõuab üha rohkem inimesi siia ka mujalt Venemaalt – Jekaterinburgist, Tjumenist, Kaasanist, Nižni Nov-gorodist, kus oleme end viimastel aastatel ka turundanud,” ütles Tsirk. “Meelsasti kasutavad venemaalased võimalust ühendada Tallinna reis Helsingi või Stockholmi kruiisiga.”

Eesti on avastanud ka jaapanlased

Lisaks Soome ja Venemaa turistidele tullakse Tallinna palju ka  Saksamaalt. “Sakslased külastavad Tallinna rohkem suvel ja Saksamaalt tehakse meile palju rühmareise. Sageli on need kultuurireisid, mis kulgevad läbi kolme Balti riigi,” selgitas Tsirk. “Kuna suvel on Tallinna majutusettevõtetes kõrghooaeg, siis kaebavad Saksa reisikorraldajad hotellide vähesuse üle – rühmi ei olevat kuhugi ööbima panna. Samas võivad sellest võita teised Eesti paigad, kus on samuti nagu Tallinnas väga head majutuskohad, mis täidavad ka kõige nõudlikumate turistide soovid.”

Külaliskorterid pakuvad leevendust

Org ütles, et nende ettevõte kaalub väga tõsiselt lähemal ajal uue hotelli ehitamist Tallinna kesklinna. Selleks annab kindlust viimase aja trend, mis näitab, et Tallinna on tabamas turistide uputus. Lisaks Euroopa maadele on meid avastatud ka Aasias. “Kui vaatame selle aasta algust, siis kõige suurem tõus on olnud Jaapani turistide osas,” ütles ta. “Väga tore, et Aasia turistid on oma uue aasta alguse reisidel leidnud üles ka Põhjamaad ja Eesti.”

Hotellitubade nappust on aidanud leevendada külaliskorterid, mis on ka olnud juba aastaid turistide seas nõutud, sest ööbimine on seal odavam kui hotellis. Org ei näe selles probleemi, nende ärile pole see hukutavalt mõjunud. “Külaliskorterid aitavad meie linna külaliste valikuid suurendada ja pigem toovad siia uusi inimesi juurde,” selgitas Org. “Kes kavatsevad pikemat aega linnas viibida, eelistavad külaliskorterit. See on positiivne ja rikastab linna üldist turismiturgu.”

Talvel käib meil oluliselt vähem turiste kui suvekuudel, kuigi  hotellipidajad sooviksid muidugi, et neid jätkuks igal ajal. Org ütles, et oleks tore, kui pimedal ja külmal ajal toimuks Tallinnas rohkem selliseid sündmusi nagu Tallinn Music Week. Siin saaksid tema sõnul appi tulla ka linn ja riik, kes võiksid oma ürituste kalendrit koostades rohkem hooaegadega arvestada. “Kõik üritused, mida saaks toetada ka muul ajal kui vaid juulis ja nädalalõppudel, on turismimajandusele väga suureks abiks,” ütles Org. “Ma arvan, et Tallinna turismiarenduskeskus on teinud väga head tööd, tõstes esile põnevaid näitusi, kontserte ja muid sündmusi, mis annavad turistidele põhjust linna külastada.”

 

 

 

Estonia etendused on võitnud turistide südame

“Turistid on meid ise üles leidnud ja tulevad kassasse piletit ostma, me ei tee välismaal suurt reklaami,” ütles Rahvus-ooper Estonia turundusjuht Ülla Veerg, kelle sõnul võivad etenduse publikust moodustada kuni 40% välismaalased.

Viru hotelli turundusjuht Evelin Org kinnitas, et soomlased jt turistid tunnevad üha rohkem huvi Estonia teatri vastu, kuhu hotell väga palju pileteid broneerib. “Tahetakse külastada ka loomaaeda ja käiakse mitmetel üritustel, nagu näiteks Tallinn Music Week, Tallinn Fashion Week. Paistab, et soomlased naudivad meie kultuurielu,” lausus ta.

Veerg kinnitas, et vahel moodustavad linna väliskülalised isegi 40% kogu etenduse publikust, ning teater ütleb kõigile turistidele rõõmuga tere tulemast. “Väga suuri jõupingutusi me turistide nimel ei tee, reklaami välismaal ka ei avalda, aga viimasel ajal on turistid ise meid üles leidnud ja tulevad kassasse piletit ostma. Küll aga kirjutatakse meist aeg-ajalt välismaa ooperi- ja  balletiväljaannetes, igale uuslavastusele püüame ka välismaalt  kriitikuid kutsuda. Peale soomlaste on mujaltki turiste juurde tulnud. Meie vastu valitseb suur huvi Venemaalt, Lätist ja  Inglismaalt tulnud inimeste seas.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.