"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Eesti Pank: Versobanki sulgemisel on väike mõju Eesti majandusele (0)
26. märts 2018
Scanpix

Eesti Panga asepresidendi Madis Mülleri sõnul on Versobanki sulgemisel väike mõju Eesti majandusele.

Rahapesuvastaste reeglite pideva rikkumise tõttu suletud Versobank ei ole Eestis süsteemselt oluline pank, ütles Müller pressiteate vahendusel. “Eesti pangandus tervikuna on stabiilne ja tugev. Versobanki sulgemine näitab, et järelevalve Eesti pankades toimib ja Eesti riik ei talu rahapesuvastaste reeglite rikkumisi,” ütles Müller, vahendas BNS.

Versobank oli Eesti Panga teate kohaselt marginaalse turuosaga pank, mis tegeles peamiselt väljaspool Eestit olevate klientide teenindamisega. Versobankis hoiustasid kliendid eelmise aasta lõpu seisuga ligi 253 miljonit eurot, mis moodustab 1,5 protsenti hoiuste mahust Eestis tegutsevates pankades. Versobanki hoiuste mahust kuulub 87 protsenti mitteresidentidele.

“Versobanki tegevusloa tühistamisele eelnesid finantsinspektsiooni poolt alates 2015. aastast pangas neli kohapealset kontrolli ja ettekirjutuse tegemine puuduste kõrvaldamiseks. Versobanki sulgemine on sõnum, et rahapesul pole kohta Eesti pankades,” lisas Madis Müller, kes on ühtlasi finantsinspektsiooni nõukogu liige.

Balti riikides on mitteresidentidest ettevõtete ja majapidamiste klientide hoiuseid kõige enam Läti pankades ja kõige vähem Leedus. Läti pankades oli kõrghetkel, 2014. aastal mitteresidentide hoiuste osa 56 protsenti hoiuste kogumahust. 2017. aastaks langes nende osakaal 41 protsendini. Leedus on mitteresidentide pangahoiuste osakaal aga kõigest 2,8 protsenti. Eestis on välismaistest mittefinantssektori ettevõtete ja majapidamiste klientide hoiuste osakaal alanenud. Kõrghetkel, 2012. aastal oli osakaal 21 protsenti ja 2017. aastaks oli osakaal langenud 8,5 protsendini.

Euroopa Keskpank (ECB) tunnistas finantsinspektsiooni ettepanekul kehtetuks Versobank AS-i krediidiasutuse tegevusloa seoses oluliste ja pikaaegsete seadusnõuete rikkumisega eelkõige rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise valdkonnas.

Finantsinspektsiooni 26. märtsi otsuse kohaselt on kõik Versobank AS-i tehingud ja toimingud, samuti väljamaksed hoiustajatele ja teistele kreeditoridele koheselt peatatud, teatas finantsinspektsioon.

Lisaks tunnistas finantsinspektsiooni juhatus kehtetuks Versobank AS-i tunnuskoodi, teavitas tagatisfondi panga tegevusloa kehtetuks tunnistamisest ning esitas kohtule avalduse panga sundlõpetamise ja likvideerija määramise kohta. Tagatisfondi nõukogu koosolek Versobank AS-i hoiuste hüvitamise tingimuste kohta toimub teisipäeva, 27. märtsi hommikul.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.