"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Gagarini surmast möödus 50 aastat (0)
27. märts 2018
Scanpix

Esimese inimesena kosmoses käinud Juri Gagarini surmast möödus täna 50 aastat.

Gagarin ja tema kaaspiloot Vladimir Serjogin hukkusid 1968. aasta 27. märtsil Moskva lähistel sõjalennuki õnnetuses, kuid tema surma asjaolud pole jätkuvalt selged.

Esmakordselt Nõukogude Liidu ajaloos kuulutasid võimud Gagarini surma järel välja üleliidulise leinapäeva inimese auks, kes polnud riigipea.

Õnnetust uurinud komisjon koostas 29 köitelise raporti, mis püsis täies mahus salastatud 2011. aastani. Tol aastal möödus 50 aastat Gagarini ajaloolisest kosmosekäigust ning Moskva otsustas, et avaldab raporti osaliselt.

Senimaani liikusid avalikkuses mitmed kuulujutud. Näiteks spekuleeriti, et Kreml lasi Gagarini ära tappa, Gagarin oli kokpitis alkoholijoobes või ta röövisid tulnukad. Enne raporti avaldamist oli ametlik surma põhjus “õhuolukorra muutusest” tingitud äkiline manööver, mis päädis lennuki allakukkumisega.

2011. osaliselt avaldatud materjalides öeldi, et allakukkumise “üks võimalikest põhjustest” oli järsk manööver, millega piloodid üritasid vältida meteoroloogilist õhupalli ja mille järel kaotasid nad lennuki üle

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.