"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Kumu filmikevad tutvustab piinatud geeniusi ja kokakunsti saladusi (0)
03. aprill 2018
Kumu

Kumu kultuuriteemaliste dokumentaalfilmide kevadise hooaja juhatab sel kolmapäeval sisse otsekohene portreelugu, mis otsib piinatud geeniuse Francis Baconi elust võtit tema painava loomingu mõistmiseks.

“Francis Bacon: ängistav pintslitõmme” harutab tükk tüki haaval lahti ühe Briti 20. sajandi olulisema kunstniku vastuolulise isiksuse, kelle moondunud nägusid ja kehasid kujutavaid maale müüakse oksjonitel miljonite naelade eest.Richard Curson Smithi ülevaatlik ja hariv film haarab kaasa nagu Baconi töödki – täie jõu ja jõhkra aususega.

4. aprillil kell 18 Kumu auditooriumis aset leidva seansi juhatab sisse kunstiteadlane ja -kriitik Eha Komissarov. Film on inglise keeles ilma tõlketa. Sissepääs tasuta.

Kunstnikest portreteeritakse kevadhooajal veel David Hockneyt ja Jean-Michel Basquiat´d, arhitektidest Roger D’Astous´d. Esilinastub Piibe Kolka film-performance, mis tutvustab Katja Novitskova loomingut.

Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festivali juhatab sisse Steve De Rooveri film “Unustatud õudused”, mis heidab valgust kahetsusväärselt vähe tuntud, aga erakordselt rikkalikule flaami õudusfilmitraditsioonile. Külla tuleb sealse žanrifilmi maestro Harry Kümel. 

Dopinguga vahele jäänud tippjalgratturi David Millari viimaste võidusõitude kaudu avanevad Finlay Pretselli filmis “Ajasõit” jalgrattaspordi võlu ja valu. 

Prantslase Clément Cogitore´i film “Bragino” vaatleb kahe sügaval Siberi taigas elava vanausulise perekonna pingelisi suhteid. 

Marko Raadi film „Köögis: Klaus, Gloria, Farm, Põhjaka, Mekk” kujutab ühte päeva Eesti tipprestoranide köögis. 

Kokku on kevadhooaja kavas kümme filmi. Hooaeg lõpeb 6. juunil, kui linastub jaapanlase Koki Shigeno film “Nuudlisupiässad”, mis avab Jaapanis erakordselt populaarse ramen’i ehk nuudlisupiroa fenomeni ja selle õige valmistamise saladuse.

Kõik filmid jõuavad ekraanile Kumu auditooriumis kolmapäeviti kell 18 ja on vaatajatele tasuta. Seanssidele eelnevad ekspertide sissejuhatused. 

Kultuuriteemaliste filmide sarja Kumu Dokumentaal korraldavad Kumu ja PÖFF.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.