"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Kristjan Randalu uus album "Absence" viib Eesti jazzmuusika maailma mainekaima plaadifirma ECM nimistusse (0)
05. aprill 2018
Scanpix

Reedest on üle maailma müügil rahvusvaheliselt hinnatud eesti pianisti ja helilooja Kristjan Randalu album "Absence", mis antakse välja eksklusiivse ECM plaadifirma alt. Randalu on esimene Eesti jazzartist, kes on võetud maineka plaadifirma koosseisu.

Album on valminud koostöös ameerika kitarristi Ben Monderi ja soome trummari Markku Ounaskariga. Trio tõi kokku produtsent Manfred Eicher, kes oli kuulnud Randalu ja Monderi albumit “Equilbrium” (2012). Eicheri koostöö Eesti heliloojatega ulatub 1980. aastatesse, kui ta tutvustas maailmale toona tundmatut eesti heliloojat Arvo Pärti, salvestades albumi “Tabula Rasa”.

Randalu on esitanud varasemalt albumi “Absence” muusikat ka soololugudena, kuid trio esituses on teoste senine range struktuur saanud uue ja vabama vormi.

“Meil on ühine arusaam kõlaesteetikast,” ütleb Randalu. “Tulemus on väga kontrastiderohke muusika, kuna minu lood on pigem konkreetsed ja väga nõudlikud igale mängijale. Monder ja Ounaskari mängivad omakorda mitmetes teistes koosseisudes, kus rõhk on vabal improvisatsioonil. Nende oskus iga olukorda täiuslikult toetada, säilitades samas oma individuaalse helikeele – see teeb meie ansambli tugevaks ja minule väga inspireerivaks.”

Uus album tuleb esitamisele Jazzkaarel

Üheksa muusikapalaga album on müügil alates homsest kõikjal nii plaadina kui ka digitaalselt. Eesti publikul on võimalik trio erilisest kõlast osa saada Jazzkaare raames 23. aprillil Viljandi Pärimusmuusika Aidas ning 24. aprillil Tallinnas Telliskivis Vabal Laval.

Trio Randalu, Monder ja Ounaskari jätkavad seejärel plaadiesitlusturneega Baselis, Šveitsis (25. aprill), Karlsruhes, Saksamaal (26. aprill), Stuttgartis (27. aprill), Schloss Elmaus (28. aprill), Münchenis (10. mai),  Xjazz festivalil Berliinis (12. mai), Einbeckis (13. mai) ning Torontos, Kanadas (28. mai) EV100 auks toimuval Eesti Muusika Nädalal.

Heliplaat “Absence” on salvestatud Prantsusmaal La Buissonne stuudios 2017. aasta juulis ning produtseeritud Manfred Eicheri poolt.

Rahvusvaheliselt vaieldamatult aktiivseim Eesti jazz-muusik Kristjan Randalu on elanud Saksamaal, Inglismaal ja USA-s. Tänu mitmekülgsele loomingulisele tegevusele on Randalu esindanud Eestit maailma mainekatel jazzifestivalidel ja olulisematel kontserdilavadel, olles hinnatud nii jazzi- kui ka klassikalise muusika interpreedi ja heliloojana.

Muuhulgas on kontserdid viinud teda mainekasse Carnegie Halli ning rahvusvaheliste koosseisudega maailma väärikamatele jazzfestivalidele (Montreux, North Sea) nii Euroopas kui ka USAs, Kanadas, Koreas, Austraalias, Venemaal ja Iisraelis. Randalu koostööpartnerite hulka kuuluvad jazzimaailmas suunanäitajatena tuntud saksofonist Dave Liebman, trummar Ari Hoenig, kitarrist Nguyen Le ja Tuneesia udi-virtuoos Dhafer Youssef. Randalu muusikat kuuleb üle 35 helikandjal.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.