"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Norra rahvariided valmivad Eestis kiiremini ja odavamalt kui Oslos (1)
15. aprill 2018
Kuvatõmmis/Pilt on illustratiivne

Kui norralased peavad Oslos toodetava rahvariidekomplekti valmimist üle aasta ootama ja selle eest ümberarvestatuna üle 10 000 euro välja käima, siis Eestis õmmeldakse sama asi paari nädalaga valmis ja hind on neili korda madalam, kirjutab Dagsavisen.

“Kui me võtame näiteks Hardangeri rahvarõivad, siis kulub Oslos nende täismahus valmistamisele aasta. Aga kui nad osaliselt Eestis õmmelda, siis saab toote kätte umbes kahe nädalaga,” ütles Dagsavisenile Hilde Øya, kes juhib Oslos asuvat rahvariiete tootmise firmat Heimen Husfliden. “Sada protsenti Oslos valminud meeste rahvarõivas võib juba ilma sõleta maksta 100 000 Norra krooni kanti. Eestis õmmeldud samasugune asi maksab 25 000 Norra krooni. Seetõttu koguneb aastas ainult käputäis tellimusi neilt inimestelt, kes endale täielikult Norras valmistatud rahvarõivast soovivad.”

Madalamad hinnad, kiirem töö ja paremad tikkimisoskused ongi peapõhjused, miks üha enam norralasi välismaal toodetud rahvariideid ostavad. Lisaks Eestile valmistatakse norra rahvariideid tänapäeval ka Hiinas, Tais, Vietnamis, Ghanas, Madagaskaril ja Lätis. Norra tootjad eesotsas Hilde Øyaga on sellise globaliseerumise vastu aga loonud virtuaalse rahvarõivapolitsei, veebilehe Bunadspolitiet.no, kus kõik kohalikud rahvariiete tootjad ennast registreerida saavad.

Samas on Norras seis keeruline, sest rahvariiete valmistamist pole ükski sealne kool viimase 20 aasta jooksul õpetanud. Nii valmistavad norralased ise rahvarõivad sageli vaid haltuura korras – riigile tähendab see aga saamata jäänud makse tööjõukuludelt, sest arveldamine käib mustalt.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

inimkonnale
17. apr. 2018 01:42
Pauluse kiri galaatlastele 1:Tervitus 1 Paulus, apostel mitte inimeste poolt ega mõne inimese kaudu, vaid Jeesuse Kristuse ja Jumala Isa läbi, kes Tema on üles äratanud surnuist, 2 ning kõik vennad, kes on minu juures - Galaatia kogudustele: 3 Armu teile ja rahu Jumalalt, meie Isalt, ja Issandalt Jeesuselt Kristuselt, 4 kes andis enese meie pattude eest, et meid välja kiskuda praegusest kurjuse ajastust Jumala ja meie Isa tahtmist mööda, 5 kellele olgu kirkus igavesest ajast igavesti! Aamen. Ainsast evangeeliumist 6 Ma imestan, et teie nii ruttu pöördute ära temast, kes teid Kristuse armu kaudu on kutsunud, mingi teistsuguse evangeeliumi poole. 7 Mingit teist evangeeliumi ei ole, on vaid mõningaid, kes teid segadusse ajavad ja tahavad Kristuse evangeeliumi pahupidi pöörata. 8 Aga kui ka meie ise või ingel taevast kuulutaks mingit evangeeliumi selle asemel, mida meie oleme teile kuulutanud - see olgu neetud! 9 Nagu me oleme teile juba ütelnud ja praegu ma ütlen jälle: Kui keegi kuulutab teile mingit evangeeliumi selle asemel, mis te olete vastu võtnud - see olgu neetud! 10 Kas ma nüüd otsin toetust inimestelt või Jumalalt? Kas ma püüan meeldida inimestele? Sest kui ma veel tahaksin meeldida inimestele, siis ma ei oleks Kristuse sulane. Pauluse apostliks kutsumisest 11 Sest ma teatan teile, vennad, et evangeelium, mida ma olen kuulutanud, ei ole inimestelt, 12 sest mina ei ole seda vastu võtnud ega õppinud inimeste käest, vaid Jeesuse Kristuse ilmutuse kaudu.