"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Tormise looming üllatab Jazzkaarel uudsete kõlapiltidega (1)
20. aprill 2018
EFK- Kaupo Kikkas

Eesti Filharmoonia Kammerkoor, dirigent Kaspars Putniņš ja kvartett toovad Jazzkaarel kahel korral publikuni Veljo Tormise loomingul põhineva kava "Tormis jääb".

Eesti Filharmoonia Kammerkoor, dirigent Kaspars Putniņš ja kvartett koosseisus Kadri Voorand (vokaal), Liisi Koikson (vokaal), Jaak Sooäär (kitarr) ja Paul Daniel (kitarr) toovad Jazzkaarel kahel korral publikuni Veljo Tormise loomingul põhineva kava “Tormis jääb”, mis on sündinud traditsioonilise koorimuusika ja jazzimprovisatsioonide sümbioosis. Kontserdid toimuvad 23. aprillil Eesti Rahva Muuseumis Tartus ja 24. aprillil Vaba Laval Tallinnas.

Veljo Tormise (1930–2017) iidsel regilaulul põhinevast kooriloomingust on kavasse valitud mitmed klassikaks kujunenud teosed, nagu “Ingerimaa õhtud”, “Jaanilaulud”, “Lauliku lapsepõli”, “Kolm eesti mängulaulu” ja “Neli eesti hällilaulu”, mida esitatakse nii traditsioonilises võtmes kui ka uudsete improvisatsiooniliste lahedustena.

Dirigent Kaspars Putniņš, kes ka ise on jazzlauljana vokaalansamblis tegutsenud, tunneb suurt rõõmu EFK koostööst jazzmuusikutega: “Naudin väga nendega koos musitseerimist. Nad on tohutult loomingulised ja leidlikud, avastavad Tormise muusikas üha uusi nüansse ja toovad juurde teisi värve, olles samal ajal ka ääretult delikaatsed suurmeistri loomingu vastu.”

Eesti Filharmoonia Kammerkoori seob Tormise muusikaga aastakümnete pikkune tugev side eelkõige tänu Tõnu Kaljustele, kelle kaudu Tormis ja koor teineteist leidsid. Läbi koori ajaloo on sündinud palju mõjusaid kontserdikavu, mida on esitatud nii kodu- kui ka välismaal, sel aastal viimati suure menuga Kaspars Putniņši käe all Londoni Barbicani keskuses, Dublini Rahvuslikus kontserdimajas ja Amsterdami Muziekgebouw’s. EFK on Tormise loomingut salvestanud sellistele tuntud plaadifirmadele, nagu ECM, Harmonia Mundi, Carus, Virgin Classics.

Kvartetil Voorand-Koikson-Sooäär-Daniel valmis äsja heliplaat Tormise loominguga Jaak Sooääre ja Kadri Voorandi seadetes. Esmakordselt esitasid nad täiskava maestro loomingust 2015. aasta Sügisjazzi avakontserdil “Kummardus Veljo Tormisele”.

 

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

inimkonnale
21. apr. 2018 22:43
Psalmid (Laulud)111:Jumal hoolitseb oma rahva eest 1 Halleluuja! Ma tänan Issandat kõigest südamest õiglaste osaduses ja koguduses! 2 Suured on Issanda teod, uuritavad kõigile, kellel neist on hea meel. 3 Aulised ja ülevad on tema tööd ja tema õigus kestab igavesti. 4 Tema on mälestuse seadnud oma imetegudele. Halastaja ja armuline on Issand. 5 Ta annab toidust neile, kes teda kardavad, ta peab igavesti meeles oma lepingut. 6 Ta on ilmutanud oma tegude vägevust oma rahvale, et neile anda paganate pärusmaa. 7 Tema kätetööd on tõde ja õigus; usaldatavad on kõik ta seadmised. 8 Need on toetatud ikka ja igavesti, need on tehtud tões ja õiguses. 9 Ta läkitas lunastuse oma rahvale, ta kinnitas oma lepingu igaveseks, püha ja kardetav on tema nimi. 10 Issanda kartus on tarkuse algus; hea arusaamine on kõigil, kes teevad seda mööda; tema kiitus kestab igavesti.