"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Tallinnas on populaarseim Keskerakond (0)
23. aprill 2018
Scanpix

Keskerakonda pooldas aprilli keskel Tallinnas 33 protsenti kodanikest ja Reformierakonda 27,2 protsenti. Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) toetus oli pealinnas 11,9 protsenti, Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda (EKRE) eelistas 9 protsenti ja Vabaerakonda 8,1 protsenti tallinlastest. 

Tallinnas on kõige populaarsem Keskerakond, mujal Eestis Reformierakond, kusjuures väiksemates asulates on viimasega võrdse toetusega ka Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE), selgub BNS-i ja Postimehe tellitud uuringufirma Kantar Emor äsjasest küsitlusest.

Keskerakonda pooldas aprilli keskel Tallinnas 33 protsenti kodanikest ja Reformierakonda 27,2 protsenti. Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) toetus oli pealinnas 11,9 protsenti, Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda (EKRE) eelistas 9 protsenti ja Vabaerakonda 8,1 protsenti tallinlastest, vahendas BNS. Eestimaa Rohelisi pooldas Tallinnas 5,6 protsenti ning Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) toetas 3,2 protsenti vastanutest.

Tartus, Pärnus, Narvas ja Kohtla-Järvel küsitletud vastajate hulgas oli populaarseim Reformierakond, mida pooldas 40,6 protsenti, Keskerakonda eelistas 25,4 ja sotsiaaldemokraate 12 protsenti. Rohelisi eelistas 8,2 protsenti, EKRE-t 7,4, IRL-i 2,6 ja Vabaerakonda 2,1 protsenti nende linnade elanikest.

Muude Eesti linnade elanikest pooldas 27,6 protsenti Reformierakonda ja 27,5 protsenti EKRE-t. Keskerakonda eelistas väikelinnades 14,2, sotsiaaldemokraate ja IRLI-i mõlemaid 9,8 protsenti. Vabaerakonda eelistas väikelinnades 5,9 ja rohelisi 4,4 protsenti vastanutest.

Alevite ja külade elanikest pooldas Reformierakonda 29,3 ja EKRE-t 30,8 protsenti vastanutest. Keskerakonda eelistas maaelanikest 11,5, sotsiaaldemokraate 8,9 ja IRL-i 8 protsenti. Rohelisi pooldas maal 6,4 ja Vabaerakonda 5,1 protsenti vastanutest.

Üldarvestuses toetas aprillis Reformierakonda 30 protsenti vastanutest, kellel oli kindel eelistus. Keskerakonda toetas 21,6, EKRE-t 19,1 ja SDE-d 10,6 protsenti vastanutest. Eestimaa Roheliste toetus oli aprillis 6,1 protsenti, Vabaerakonnal ning IRL-il mõlemal 5,8 protsenti.

Kantar Emor näitab erakondade reitinguprotsente nendest, kellel on erakondlik eelistus, seega “ei oska öelda” vastanute protsent elimineeritakse. Andmete näitamise selline viis muudab erakondade reitinguprotsendid võrreldavaks riigikogu valimiste tulemustega. Aprillis oli “ei oska öelda” osakaal 27 protsenti. Maksimaalne statistiline viga ±3,1 protsenti.

Kokku küsitles Kantar Emor 12. – 18. aprillini veebiintervjuude meetodiga 908 kodanikku vanuses 18-74 aastat.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.