“Kui vanemad lähevad lahku, on nad ise kriisis ja käituvad sageli nagu lapsed. Nende laps satub siis oma vanemate, kahe väikese lapse tasemel käituva täiskasvanu vahele."

Ly Rüüs, Mustamäe sotsiaalhoolekande osakonna juhataja
Tallinna Keskraamatukogus saab kuulata loengut "Alternatiivajalugu kui ilukirjanduslik žanr" (1)
26. aprill 2018
Scanpix

Tallinna Keskraamatukogus (Estonia pst 8) jätkuvad  2017. a novembris alanud loengud alternatiivajaloost. Sellele, mis on peavoolu- ja mis alternatiivajalugu ja kas illuminaadid juhivad meie elu , püüavad vastuseid leida Milvi Martina Piir ja Erkki Bahovski. 

Neljapäeval, 3. mail kell 17.30 on loengu teemaks “Alternatiivajalugu kui ilukirjanduslik žanr”. 

Üritusel arutavad lektorid ühel ajaloolaste ja ajaloohuviliste lemmikküsimusel – kui ajalugu läinuks teisiti? Tutvustatakse ala, kus kohtuvad ajalugu ja ilukirjandus ning erinevate ajaloostsenaariumide läbimängimist kirjanduslikus vormis. 

Kultuuri- ja teaduslugu, ilukirjandust, semiootikat ja (kollektiiv)psühholoogiat abiks võttes tutvustatavad lektorid ajaloo “tegemist” ja erinevate ajalugude loomist. 

Kirjanduslike vestlusringide sari „Alternatiivajalugu ilu- ja aimekirjanduses“ koosneb viiest kohtumisest alates novembrist 2017a kuni maini 2018a.  Osavõtjatele tutvustatakse alternatiivajaloo mõistet ja liike, seoseid võimuideoloogiate ja populaarsete vandenõuteooriatega ning väljendusi ilu- ja aimekirjanduses. Ühtlasi räägitakse üldarusaadavas vormis mõningatest ajaloo uurimismeetoditest (allikakriitika, põhjuse ja tagajärje seos jms) ning juhitakse tähelepanu subjektiivsuse ja tõlgenduse rollile ajalookirjutuses.

Esinejatest täpsemalt:

Milvi Martina Piir on ajaloolane ja kirjanik, mitme romaani ja luuleraamatu autor. Ta on kirjutanud koolidele ajalooõpikud “Inimesed ajas”, “Vanaaeg” ja (koos Erkki Bahovskiga) “Valgus ja varjud. 20. sajand ajaloos”.

Ajaloolasena uurib ta inimese subjektiivse ajataju kujunemist ja vaimset ajarändu, millele toetub ajaloost mõtlemine. M. M. Piir on töötanud õppejõuna, läbi viinud kohtumisi ja seminare, avaldanud artikleid, teinud kaastööd erinevatele raadiojaamadele.

Erkki Bahovski on ajaloolane ja ajakirjanik, kuukirja Diplomaatia peatoimetaja. Ta on tõlkinud soome keelest raamatuid, sh “Jüri Vilmsi surm”, osa “Maailma ajaloost” ja “Eesti ajaloost” ning  valitud 2009. aastal ajalehe Postimees arvamusliidriks. E. Bahovski on “Välismääraja” saatejuht Kuku raadios, teeb kaastööd erinevatele raadiojaamadele ja avaldab välispoliitika kommentaare ajakirjanduses.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

inimkonnale
29. apr. 2018 23:26
Teine Moosese raamat 24:9 Seejärel Mooses, Aaron, Naadab, Abihu ja seitsekümmend Iisraeli vanemaist läksid üles, 10 ja nad nägid Iisraeli Jumalat: tema jalge all oli nagu safiiridest tehtud põrand - otsekui taevas ise oma selguses. 11 Aga ta ei tõstnud oma kätt Iisraeli laste ülemate vastu, vaid need võisid Jumalat vaadata ning süüa ja juua. Teine Moosese raamat 33:9 Ja iga kord, kui Mooses oli läinud telki, laskus pilvesammas alla ning seisis telgi ukse kohal; ja ta kõneles Moosesega. 10 Ja kui kogu rahvas nägi pilvesammast seisvat telgi ukse kohal, siis kogu rahvas tõusis üles ja nad kummardasid igaüks oma telgi uksel. 11 Ja Issand kõneles Moosesega palgest palgesse, nagu räägiks mees oma sõbraga. Siis Mooses tuli tagasi leeri, aga tema teener Joosua, Nuuni poeg, noor mees, ei lahkunud telgist. Psalmid (Laulud)99:Jumala truudus Iisraeli vastu 1 Issand on kuningas! Värisegu rahvad! Ta istub keerubite peal. Teine Ajaraamat18:18 Aga Miika ütles: „Seepärast kuulge Issanda sõna! Ma nägin Issandat istuvat oma aujärjel ja kogu taeva sõjaväe seisvat temast paremal ja vasakul pool. Taaniel 7:13 Ja ma nägin öistes nägemustes, vaata, taeva pilvedega tuli keegi, kes oli Inimesepoja sarnane. Ja ta saabus Elatanu juurde ning viidi tema ette. 14 Ja temale anti valitsus ja au ning kuningriik; ja kõik rahvad, suguvõsad ja keeled teenisid teda. Tema valitsus on igavene valitsus, mis ei lakka, ja tema kuningriik ei hukku. Sakarja 14:4 Sel päeval seisavad ta jalad Õlimäel, mis on Jeruusalemma ees ida pool; ja Õlimägi lõhkeb keskelt pooleks, idast läände väga suureks oruks, sest pool mäge vajub põhja poole ja teine pool lõuna poole. 5 Ja te põgenete siis mu mägede oru kaudu, sest mägede org ulatub Aasalini; te põgenete, nõnda kui te põgenesite maavärisemise eest Juuda kuninga Ussija päevil. Ja Issand, minu Jumal, tuleb ja kõik pühad koos temaga.