"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Terrorismikuriteoks väljaõppe saamine muutub karistatavaks (2)
29. aprill 2018
Scanpix/foto on illustreeriv

Justiitsministeeriumi eelnõuga muutub kuriteoks väljaõppe saamine terrorismikuriteoks, samuti terroristlikul eesmärgil reisimine, selle korraldamine, rahastamine ja toetamine. Näiteks kui isik reisib teise riiki eesmärgiga saada väljaõpet terrorikuriteo toimepanemiseks, võib teda oodata kuni viieaastane vangistus.

Terrorikuriteo ettevalmistamisega seotud tegude kriminaliseerimine võimaldab õiguskaitseasutustel senisest varem ning tõhusamalt terroriohule reageerida, vahendas BNS eelnõu seletuskirja.

Näiteks kui isik reisib teise riiki eesmärgiga saada väljaõpet terrorikuriteo toimepanemiseks, võib teda oodata kuni viieaastane vangistus. Samuti järgneb vastutus juhul, kui isik siseneb Eestisse eesmärgiga panna terrorikuritegu toime.

Lisaks tagatakse seadusega terrorismiohvritele vajaliku psühholoogilise abi andmine. Teenus tagatakse nii Eestis toimepandud teo tagajärjel kannatanutele kui ka Eesti elanikele, kes on saanud kannatada välisriigis.

Terrorikuriteo ohvrile tagatakse kriminaalmenetluses riigi õigusabi sõltumata tema majanduslikust seisundist, kuna lisaks karistusseadustikule muudab eelnõu ka ohvriabi seadust ja riigi õigusabi seadust.

Rahvusvahelistest nõuetest tulenevate muudatuste eesmärk on võidelda kasvava terrorismiohuga, keskendudes eeskätt terroristidest välisvõitlejatest tulenevale ohule.  

Eelnõuga võetakse üle Euroopa Liidu direktiiv ning see tagab Eesti õiguse kooskõla ÜRO julgeolekunõukogu resolutsiooniga.

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Vaba vaatleja
30. apr. 2018 08:23
Aru ma ei saa, miks Eesti riigile meeldib tegeleda eelõige meie jaoks tähtsusjärjestuses esiotsast üsna kaugel tagapool asuvate probleemide ja teemadega? Või on kõik muud asjad meil juba nii korras, et need enam üldse seadusandjate tähelepanu ei vaja? Või hoopis kardetakse tegelike probleemidega tegeleda ja neile isegi tähelepanu pöörata, neid jaanalinnu kombel liiva alla peites?
Oi!
30. apr. 2018 08:14
Mis siis suurte riikide salaorganisatsioonidest ja instruktoritest saab, panete kinni?