"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
LOT-i töötajate streigi pikenemisel on lennureisijatel õigus saada kompensatsiooni (0)
30. aprill 2018
Scanpix

Euroopa Liidu kohtu poolt langetatud otsuse kohaselt on tuhandetel lennureisijatel õigus saada ka kuni 600 euroni küündivat moraalset kompensatsiooni juhul, kui streik pikeneb 2. ja 3. maini.

Lennufirma LOT juhtkonna ja ametiühingute töötüli tõttu ähvardab homme, 1. mail sadu lende hilinemine või tühistamine. Aprilli keskel Euroopa Liidu kohtu poolt langetatud otsuse kohaselt on tuhandetel lennureisijatel õigus saada ka kuni 600 euroni küündivat moraalset kompensatsiooni juhul, kui streik pikeneb 2. ja 3. maini.

Töötülist põhjustatud tõrked mõjutavad pea kõiki LOTi lende, mis väljuvad LOTi kodulennujaamast, Varssavi Chopin Rahvusvahelisest Lennujaamast, ning kõikide eelduste kohaselt saavad häiritud just piirkondlik liiklus ehk lennuühendus Baltimaadega. Streigi tõttu on ohus lennud Varssavi ja Baltimaade pealinnade, sealhulgas ka Tallinna vahel, mis tähendab, et ka Varssavi vahemaandumine võib seada õigeaegse sihtkohta jõudmise kahtluse alla.

Kuna tegemist on etteplaneeritud töökatkestusega, ei ole LOT Polish Airlines’il kohutustust maksta 1. maile planeeritud lendude reisijatele kompensatsioone EL määruse EC 261 kohaselt, kuid lennuhüvitiste ekspertide sõnul peab lennufirma sellele vaatamata ära jäänud lendude reisijaid igakülgselt toetama.

“Kuigi streikide tõttu ära jäänud lendude eest reisijatele moraalsete kahjude hüvitamist veel ei nõuta, peaksid reisijad siiski oma õigustest teadlikud olema. Kui lend viibib kaks tundi, peab igale reisijale tagama toidu ja joogi, ligipääsu Internetile ning helistamisvõimaluse. Kui aga lennu väljumine lükkub järgmisesse ööpäeva, on lennufirmal kohustus reisijad ka majutada,” selgitas Marius Stonkus, lennuhüvitiste ettevõtte Skycop esindaja.

Kaks nädalat tagasi langetas Euroopa Liidu kohus otsuse, mis kohustab maksma lennureisijatele kuni 600 euro suurust hüvitist juhul, kui reisitõrke taga on lennumeeskonna eelnevalt kokku leppimata spontaanne streik ehk nö “metskassi” streik.

“Hetkel on LOTi ametiühingud pannud streigikuupäevana paika 1. mai, kuid kui streik jätkub, on iga järgneva päeva puhul tegemist spontaanse töökatkestusega. See tähendab, et hilinenud ja ära jäänud lennud toovad Poola lennufirmale kaasa miljonite eurode ulatuses lennukompensatsioonide kulusid,” sõnas Stonkus. “Sõltuvalt ära jäänud või hilinenud lennu vahemaast on reisijatel õigus saada lennufirmalt moraalset kompensatsiooni 250-600 eurot,” sõnas Stonkus.

Hüvitised, mida makstakse reisijatele lendude hilinemiste, tühistamiste või ülebroneeringute korral, on pandud paika EL määruses EC 261, mis kinnitati Euroopa Liidus 2004. aastal. See annab õiguse moraalsele kompensatsioonile kõigile reisijatele, kelle lennu enam kui kolmetunnisest hilinemisest teatatakse vähem kui 14 päeva enne väljumist või kes ei pääse pardale ülebroneeringu tõttu.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.