"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Tallinn kohandab erivajadustega inimeste kodud neile mugavamaks (1)
09. mai 2018
Scanpix

 "Elukeskkond mõjutab märkimisväärselt elukvaliteeti ning hea meel on tõdeda, et saame järgneva viie aasta jooksul kohandada 376 erivajadusega inimeste eluruume, millest 85% hüvitab riik Euroopa Regionaalarengu Fondist," ütles abilinnapea Tõnis Mölder.

Euroopa Regionaalarengu Fondi toetava meetme tegevuse “Puuetega inimeste eluaseme kohandamine” projekti raames kohandatakse tänavusel aastal poolesaja erivajadusega pealinlase eluruume. Järgneva viie aasta jooksul kohandatakse puuetega inimeste eluruume Tallinnas kokku enam kui kahe miljoni euro eest.

Abilinnapea Tõnis Mölderi sõnul on oluline luua erivajadustega inimestele paremad võimalused igapäevaeluga toimetulekuks. “Elukeskkond mõjutab märkimisväärselt elukvaliteeti ning hea meel on tõdeda, et saame järgneva viie aasta jooksul kohandada 376 erivajadusega inimeste eluruume, millest 85% hüvitab riik Euroopa Regionaalarengu Fondist,” ütles Mölder.

Eluruumide kohandamise eesmärk on liikuvusega seotud toimingute, köögi- või hügieenitoimingute parandamine. “Kohandamise liigid on üsna paindlikud. Selle hulka kuuluvad nii platvorm- ja laetõstukite paigaldus, hoonete sisse- ja väljapääsu kohandus, tualettruumi kohandus kui ka kaldtee rajamine,” selgitas Mölder.

Eluruumide kohandamise taotlusi menetletakse vastavalt nende laekumise ajalisele järgnevusele ning sellel aastal saab positiivset otsuse Tallinna linnalt 50 esimest nõuetele vastavat ja põhjendatud taotlust. Teised, mis ei mahu selle aasta piirarvu sisse, lähevad automaatselt üle järgmise aasta taotlusvooru, kui taotleja kinnitab oma taotluse kohasust. Ehk Tallinna linn ei koorma oma taotlejat uuesti taotluse esitamisega.

Möödunud aastal viis Tallinna linn koostöös Sotsiaalministeeriumi ja Astangu Kutserehabilitatsiooni Keskusega ellu katseprojekti, mille raames osales 45 pealinna elanikku, kellel kohandati nii eluruume, hoonete sisse- ja väljapääse kui ka käiguteid.

“Pilootprojekt õnnestus väga edukalt ning näitas, et Tallinn on valmis ühe rohkem erivajadustega inimeste eluruume kohandama. Eelmisel aastal kohandati pealinlastel 22 vannituba ja 2 kööki, lähtudes puudega inimeste erivajadustest ning paigaldati laetõstukeid, kuid kohandati ka eluruumide sissepääse ja paigaldati platvormtõstukeid, kaldteid ning vahetati välja välisuksi,” sõnas Mölder.

Mölder lisas, et Tallinna linna üks eesmärk on võimaldada ligipääsetavam ja takistuste vabam keskkond ning linnaruum erivajadustega inimestele.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

harry
9. mai 2018 22:29
johannese 1kiri3 2 Valguses käimisest 1 Mu lapsed, seda ma kirjutan teile, et te ei teeks pattu. Aga kui keegi patustab, siis on meil eestkostja Isa juures, Jeesus Kristus, kes on õige, 2 ning tema on lepitusohver meie pattude eest, kuid mitte üksnes meie, vaid ka terve maailma pattude eest. 3 Ja sellest me tunneme ära, et oleme teda mõistnud, kui me peame tema käske. 4 Kes ütleb: „Mina tunnen teda”, aga ei pea tema käske, see on valetaja ja temas ei ole tõde. 5 Kuid kes peab tema sõna, selles on tõesti Jumala armastus saanud täiuslikuks. Sellest me tunneme ära, et oleme temas. 6 Kes ütleb enese püsivat temas, see on ka ise kohustatud käima nõnda, nagu tema on käinud. Armastuse käsust 7 Armsad, käsk, millest ma teile kirjutan, ei ole uus, vaid on vana käsk, mis on teil olnud algusest peale. See vana käsk on sõna, mida te olete kuulnud. 8 Kuid taas - käsk, millest ma teile kirjutan, on uus ning on õige tema sees ja teie sees, sest pimedus möödub ja tõeline valgus paistab juba. 9 Kes ütleb enese olevat valguses, ja vihkab oma venda, on siiani pimeduses. 10 Kes armastab oma venda, see püsib valguses ja ta ei ole pahanduseks. 11 Kes aga vihkab oma venda, see on pimeduses ja kõnnib pimeduses ega tea, kuhu ta läheb, sest pimedus on sõgestanud tema silmad. 12 Ma kirjutan teile, lapsed, sest patud on teile andeks antud tema nime pärast. 13 Ma kirjutan teile, isad, sest teie olete mõistnud teda, kes on olnud algusest. Ma kirjutan teile, noored, sest te olete ära võitnud kurja. 14 Ma olen kirjutanud teile, lapsed, sest teie olete ära tundnud Isa. Ma olen kirjutanud teile, isad, sest teie olete mõistnud teda, kes on olnud algusest. Ma olen kirjutanud teile, noored, sest te olete tugevad ja Jumala sõna püsib teis ning te olete ära võitnud kurja. 15 Ärge armastage maailma ega seda, mis on maailmas! Kui keegi armastab maailma, siis ei ole temas Isa armastust. 16 Sest kõik, mis on maailmas - lihahimu ja silmahimu ja elukõrkus -, ei ole Isast, vaid maailmast. 17 Ja maailm kaob ja tema himu, aga kes teeb Jumala tahtmist, püsib igavesti. Antikristuse tulekust 18 Lapsed, käes on viimne aeg! Nagu te olete kuulnud, et antikristus tuleb, nii ongi nüüd tulnud palju antikristusi. Sellest me tunneme ära, et käes on viimne aeg. 19 Nad on küll välja läinud meie seast, kuid nad pole olnud meie hulgast. Kui nad oleksid olnud meie hulgast, siis nad oleksid jäänud meie sekka. Kuid nad läksid ära, et teha avalikuks: ükski neist ei olnud meie hulgast. 20 Teil on ju võidmine sellelt, kes on Püha, ja teil kõigil on teadmine! 21 Ma ei kirjutanud teile sellepärast, et te tõde ei tea, vaid et te teate seda ning et ühtegi valet ei tule tõe seest. 22 Kes on valetaja? Eks ju see, kes salgab, et Jeesus on Kristus. Antikristus on see, kes salgab Isa ja Poega. 23 Kes iganes salgab Poja, sellel pole ka Isa; kes tunnistab Poega, sellel on ka Isa. 24 Mida te algusest peale olete kuulnud, see püsigu teis. Kui teis püsib see, mida te algusest peale olete kuulnud, siis püsite teiegi Pojas ja Isas. 25 Ja see ongi tõotus, mille tema meile on tõotanud - igavene elu. 26 Ma kirjutasin seda teile nendest, kes püüavad teid eksitada. 27 Aga võidmine, mille te olete saanud temalt, püsib ju teis ning teil pole vaja, et keegi teid õpetaks; vaid nii nagu tema võidmine teid kõiges õpetab - see on tõde, mitte vale - ja nii nagu tema teid on õpetanud, nõnda püsige Kristuses. 28 Ja nüüd, lapsed, püsige Kristuses, et kui tema saab avalikuks, oleks meil tema tulemisel julgus ja mitte häbi tema ees. 29 Kui teie teate, et tema on õige, siis te mõistate, et igaüks, kes teeb õigust, on temast sündinud.