"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Noorsotsid soovitavad töönädala neljale päevale lühendada (0)
13. mai 2018
Scanpix

Noorte Sotsiaaldemokraatide hinnangul tuleb 19. sajandist pärinevast tehasetöö korraldusest edasi liikuda ning luua moodsa tööstandardina 4-päevane töönädal, millest võidavad nii töötajad, pered, kogukond kui ka tööandjad.

“Tööaja lühendamine alla 70 tunni nädalas tundus tööstusrevolutsiooni aegu paljudele utoopilisena,” leiab noorteliikumine. “Ometi on pea 100 aastat olnud normiks 40-tunnine töönädal. Kasvanud on aga nii inimeste heaolu kui ka tootlikkus. Täna võib paljudele tööandjatele tunduda mõte 4-päevasest töönädalast sarnaselt utoopiline.”

“Inimese efektiivsus ei ole kogu 40-tunnise töönädala jooksul ühtlaselt kõrge. Kui me aga lühendame töönädalat, jättes palgad samale tasemele, kasutaksime ära selle osa tööajast, mil inimene tegelikult efektiivne on. Vaba aega saaks igaüks aga investeerida õppimisse, tervisesse, peresse ja kogukonda,” selgitas Noorsotside president Joosep Vimm pressiteate vahendusel.

“Vähenev tööstress tähendab pikemat eluiga ja rohkem tervelt elatud aastaid. Inimeste parem tervis on positiivne uudis tööandjatele. Mis aga kõige olulisem, see suurendab meie inimeste heaolu. Neljapäevane töönädal on ainumõeldav samm välja 19. sajandist, mis on hädavajalik, et tulla toime vananeva ühiskonnaga,” märkis Vimm.

Ettepaneku kehtestada 4-päevane töönädal võtsid Noored Sotsiaaldemokraadid vastu laupäeval Ametiühingute Keskliidu konverentsikeskuses peetud kongressil. Poliitilise avalduse täistekstiga on võimalik tutvuda leheküljel noorsots.ee/noorsotsid-teevad-ettepaneku-kehtestada-4-paevane-toonadal.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.