"Kui vanasti said inimesed tänaval petta, siis nüüd internetis."

Joosep Kaasik, Põhja prefekt
Tallinna päev kutsub Mustjõe äärde matkama ja mere äärde orienteeruma (1)
14. mai 2018
Scanpix

Koolinoored esitavad Tallinna päeva kontserdil koos Tomi Rahula bändiga Boris Kõrveri laulu "Tallinn, mu Tallinn", Uno Naissoo "Mu kodu", Alo Mattiiseni "Isamaa ilu hoieldes!", Arne Oidi "Unustuse jõel" ja Rasmus Puuri "Meie".

Tallinna päeva pidulikku avamist Raekoja platsil 15. mail kell 12 aitavad meeleolukaks muuta Kaitseliidu Tallinna maleva orkester, Tallinna raekoor ning kõva kahuripauk. Vabaduse väljakul avatakse fotonäitus “Enne ja nüüd”, kus saab võrrelda linnaarhiivist ja rahvusarhiivist pärit sajandivanuseid fotosid samade paikadega tänapäeval.

“Hoolimata maailmasõdadest ja riigikordade vahetusest on enamik arhiivifotodel kujutatud paikadest äratuntavad,” ütles abilinnapea Vadim Belobrovtsev. Arhiivifotodele on jäädvustatud sõjaeelse vabariigi algusaastate olme, inimesed ja sõiduvahendid.

Orienteerumine mere ääres

Kell 14 laulavad õpilased Vabaduse väljaku kontserdil “Meie siin”, mis on Tallinna õpilaste kingitus Eestile 100. sünnipäevaks ja jätkuks noorte tantsijate isetekkelisele tantsupeole eelmise aasta suvel. Ühislaulmisele on oodatud 6.-12. klasside õpilased, samuti õpetajad.

Eeslauljatena on ühislauljatele abiks valikkoorid ning tuntud solistid, keda saadavad Tallinna muusikakoolide ühendorkester Riivo Jõgi juhendamisel ja Tomi Rahula bänd. Kooslaulmisele tulevad Boris Kõrveri “Tallinn, mu Tallinn”, Uno Naissoo “Mu kodu”, Alo Mattiiseni “Isamaa ilu hoieldes!”, Arne Oidi “Unustuse jõel” ja Rasmus Puuri “Meie”. Pidu juhivad Gustav Adolfi gümnaasiumi õpilased Jaagup Tuisk ja Karl Vilhelm Valter, ühislaulmise lavastas Reeda Toots.

MTÜ Spordicom kutsub 15. mail koolinoori ja teisi huvilisi kolmeliikmeliste võistkondadena nelja kilomeetri pikkusele  võistlusrajale orienteeruma. Rada algab linnahalli eest (Mere pst 20b) ja kulgeb peamiselt mere ääres.

“Stardid anname paindliku graafikuga,” ütles MTÜ Spordicom juhatuse liige Erik Kangilaski. “Igal meeskonnal peab olema internetiühendusega ja geolokaatoriga nutitelefon, sest kõik juhised saab läbi veebilehitseja. Nähtavad kontrollpunktid puuduvad.”
Registreeruda saab aadressil info@spordicom.ee . Võitjaks tuleb suurima lõpp-punktide arvuga meeskond, kolm parimat saavad autasud 15. mail Vabaduse väljakul.

Haaberstis algab 15. mail kell 15 Mustjõe bussipeatusest loodusmatk Mustjõe äärde. Linna spetsialistid räägivad, kuidas saab muuta Mustjões vett puhtamaks. Matk lõpeb äsja valminud linnuvaatlustornis, kus loodusfotograaf Arne Ader kõneleb piirkonnas pesitsevatest lindudest.

Keskraamatukogu viib Tallinna päeva puhul 19. mail kell 12  kultuuriloolisele jalutuskäigule “Tallinn – tornide linn”. Giid Krista Heinpalu tutvustab kesklinna huvitavaid torne ja ajaloolisi paiku ning nendega seotud inimesi ja lugusid. Kogunemine keskraamatukogu (Estonia pst 8) ees. Info ja registreerimine tel 683 0920 ja eo@tln.lib.ee

Fotoretk Lasnamäel

Kiek in de Köki juurest stardivad kell 18.45 võistkonnad kümnendat korda toimuvale teatejooksule “Toompea 18.45”, et meenutada sündmusi 1990. aasta 15. mail, kui toonane valitsusjuht Edgar Savisaar kutsus rahvast Toompea kaitsele. Neljaliikmelised võistkonnad läbivad ümber Toompea kulgeval rajal neli etappi, igaüks pikkusega 600-1000 meetrit.

Kadrioru lastemuuseum Miiamilla (L. Koidula 21c) kutsub kõiki kella 12-18 muuseumisse oma lugusid jutustama ja siduma neid meie ühise ajalooga. Lastemuuseumi installatsiooni saja-aastane sajajalgne jutustab põnevaid lugusid ühe väikese vapra riigi esimese saja aasta juhtumistest.

15. mail toimub Tallinna päeva raames veel kaks kuni pooleteise tunni pikkust fotoretke Lasnamäel – kell 16 Pae pargist ja kell 18 Ümera 35 juurest. Ühisele pildistamisretkele on oodatud kõik fotohuvilised olenemata oskustest või tehnikast. Vajalik eelregistreerumine www.tallinn.ee/est/Vorm-Fotoretk.-15.05.2018
Kõik Tallinna päeva sündmused on tasuta.

 

 

 

Lõuna-Korea kontsert Estonias

• 14. mail kell 18 esineb Estonia kontserdisaalis kontserdiga “Tervitustega Lõuna-Koreast!” 1973. aastal asutatud maailmakuulus 75-liikmeline lastekoor Busan Metropolitan Junior Chorus, kaasa teeb Tallinna kammerorkester. 15. mail kell 15.30 esineb Busani lastekoor ka Vabaduse väljakul.

• 15. mail kella 16.30-17.30 astuvad Vabaduse väljakul üles kolm noortebändi. Kahe venna rock-duo Fuqtual trummimees on Ako Lehemets, laulja ning basskitarristi rollis Markus Lehemets. Kolmeliikmelises bändis Up the Sky mängivad laulja ja bassist Ken Einberg, trummar Sven Seinpere ja klahvpillimängija Taaniel Pogga. 3Ainsus teeb räppmuusikat ning punti kuuluvad trummar, DJ ja kolm vokalisti.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

harry
14. mai 2018 19:58
Matteuse evangeelium9 9 Jeesus tervendab halvatu 1 Ja Jeesus astus paati ja tuli teisele poole järve oma kodulinna. 2 Ja vaata, tema juurde kanti üks halvatu, kes oli kanderaamil. Ja nende usku nähes ütles Jeesus halvatule: „Ole julge, poeg, sinu patud on sulle andeks antud!” 3 Ja vaata, mõned kirjatundjad mõtlesid endamisi: „See teotab Jumalat!” 4 Jeesus, teades nende mõtteid, ütles neile: „Mispärast te mõtlete kurja oma südames? 5 Sest kumb on kergem, kas öelda: „Sinu patud on andeks antud!” või öelda: „Tõuse püsti ja kõnni!”? 6 Aga et te teaksite, et Inimese Pojal on meelevald patte andeks anda maa peal,” - siis ta ütles halvatule - „tõuse püsti, võta oma kanderaam ja mine koju!” 7 Ja too tõusis ning läks koju. 8 Seda nähes hakkasid rahvahulgad kartma ja ülistasid Jumalat, kes annab inimestele sellise meelevalla. Jeesus kutsub jüngriks tölneri 9 Ja sealt edasi minnes nägi Jeesus meest, Matteus nimi, tollihoone juures istuvat, ja ütles talle: „Järgne mulle!” Ja Matteus tõusis ning järgnes talle. 10 Ja kui Jeesus istus lauas tema kodus, vaata, palju tölnereid ja muid patuseid tuli ning istus koos Jeesuse ja ta jüngritega. 11 Ja seda nähes ütlesid variserid tema jüngritele: „Miks teie õpetaja sööb koos tölnerite ja patustega?” 12 Aga seda kuuldes vastas Jeesus: „Ei vaja arsti terved, vaid haiged. 13 Aga minge ning õppige, mis see on: Ma ei taha ohvrit, vaid halastust! Jah, ma ei ole tulnud kutsuma õigeid, vaid patuseid!” Paastumise küsimus 14 Siis tulid ta juurde Johannese jüngrid ja küsisid: „Miks meie ja variserid paastume, sinu jüngrid aga ei paastu?” 15 Ja Jeesus ütles neile: „Ega peiupoisid või leinata sel ajal, kui peigmees on nende juures!? Ent päevad tulevad, mil peigmees neilt ära võetakse, küll nad siis paastuvad! 16 Aga keegi ei paika vanutamata riidetükiga vana kuube, sest paik rebeneks küljest ja käristaks augu veel suuremaks. 17 Ei kallata ka värsket veini vanadesse nahklähkritesse, muidu lähkrid rebeneksid ja vein voolaks maha ning lähkrid muutuksid kõlbmatuks, vaid värske vein kallatakse uutesse lähkritesse, ja siis säilivad mõlemad.” Jeesus äratab surnuist Jairuse tütre ja tervendab veritõbise naise 18 Kui Jeesus seda neile rääkis, vaata, siis tuli üks ülem, kummardas teda ja ütles: „Mu tütar suri äsja, kuid tule, pane oma käsi ta peale, siis ta ärkab ellu!” 19 Ja Jeesus tõusis, läks temaga kaasa ja samuti ta jüngrid. 20 Ja vaata, üks naine, kes oli olnud veritõves kaksteist aastat, tuli ta selja taha ja puudutas ta kuue palistust, 21 sest naine mõtles endamisi: „Kui ma ainult saaksin puudutada tema kuube, siis ma pääseksin!” 22 Aga Jeesus pöördus ja sõnas teda nähes: „Tütar, ole julge, sinu usk on su päästnud!” Ja naine sai terveks selsamal hetkel. 23 Kui Jeesus ülema majja jõudis ning nägi vilepuhujaid ja käratsevat rahvahulka, 24 siis ta ütles: „Hoiduge eemale, tüdruk ei ole surnud, vaid magab!” Aga nad naersid tema üle. 25 Ent kui rahvahulk oli välja aetud, läks Jeesus sisse, võttis tal käest kinni ja tüdruk ärkas üles. 26 Ja kuuldus sellest levis üle kogu selle maa. Jeesus teeb nägijaks kaks pimedat 27 Kui Jeesus sealt edasi läks, järgnesid talle kaks pimedat, kisendades: „Taaveti Poeg, halasta meie peale!” 28 Kui ta siis koju tuli, astusid pimedad ta juurde. Ja Jeesus küsis neilt: „Kas te usute, et mina võin seda teha?” Nemad ütlesid talle: „Jah, Issand!” 29 Siis ta puudutas nende silmi ja ütles: „Teile sündigu teie usku mööda!” 30 Ja nende silmad avanesid. Ja Jeesus hoiatas neid: „Vaadake, et keegi sellest teada ei saaks!” 31 Aga nemad läksid välja ja levitasid juttu tema kohta kogu sellel maal. Jeesus tervendab tumma 32 Kui need olid lahkunud, vaata, siis toodi tema juurde tumm mees, kes oli kurjast vaimust vaevatud. 33 Ja kui kuri vaim oli välja aetud, hakkas tumm rääkima. Rahvahulgad panid seda imeks ja ütlesid: „Sellist asja ei ole Iisraelis iialgi nähtud!” 34 Variserid aga ütlesid: „Ta ajab kurje vaime välja kurjade vaimude ülema abil.” Jeesuse kaastunne rahva vastu 35 Ja Jeesus rändas läbi kõik linnad ja külad, õpetades nende sünagoogides ja jutlustades evangeeliumi Kuningriigist ja parandades kõik haigused ja kõik nõtrused. 36 Aga rahvahulka nähes hakkas tal neist hale, sest nad olid väsitatud ja vaevatud otsekui lambad, kellel ei ole karjast. 37 Siis ta ütles oma jüngritele: „Lõikust on palju, töötegijaid aga vähe. 38 Paluge siis lõikuse Issandat, et ta saadaks töötegijaid välja oma lõikusele!”