"Tallinn on vinge koht, sest siin katsetatakse paljusid asju."

Jenni Partanen, Tallinna tehnikaülikooli tulevikulinna professor
Väärtustades toitu: kuidas säilitada maasikaid? (0)
18. mai 2018
Scanpix

Letid on välismaistest maasikatest lookas ja esimesed kodumaised marjadki valminud - hea ja kasulik maasikas on mõnus vahepala, mille sajas grammis on kõigest 32 kalorit. 

 Oma projektis “Väärtustades toitu”annab Eesti Korteriühistute Liit mõned nõuanded, kuidas maasikaid paremini säilitada.

* Söö samal päeval

Parimad on muidugi maasikad siis, kui nad värskelt ära süüa. Koju tuues peske marjad koos pealsetega korralikult läbi, nõrutage ja tupsutage köögipaberiga kuivaks. Sorteerige aga välja muljutud, kahjustada saanud ja hallitavad marjad, muidu levib see kiirelt ka teistele marjadele. 

Järelejäänud marjad võib näiteks kandikule valada – toatemperatuuril peavad korralikud marjad nii päevakese vastu. Neid tasuks aga hoida eraldi etüleeni eraldavatest viljadest (nt tomat), muidu riknevad marjad kiiremini.

*Korralikult külmkappi

Kastis või karbis üksteise otsas ei tasu maasikaid hoida, kuna nii võivad marjad kergesti muljuda saada – maksimaalselt 1-2 rida võiks olla. Kilekotis, kuhu õhk ligi ei pääse, pole kindlasti neid mõistlik hoida. Parim koht maasikatele oleks külmkapi juurviljakastis 0-2 soojakraadi juures, nii peaks marjad kuni 5 päeva säilima. Kui aga on tahtmine maasikaid pikemaks ajaks säilitada, tuleks need korralikult puhastatuna sügavkülma panna, kus marjad kuni 10 kuud säilivad.

* Korraks äädikaveest läbi

Ühe nutika nipina soovitatakse maasikad pärast pesemist korraks kergesse äädikavette kasta (1 osa äädikat/10 osa vett), see peaks samuti aitama marjadel kauem värskena püsida.

Alates möödunud aasta lõpust on Eesti Korteriühistute Liidu poolt tarbijatele suunatud tegevused märksõna all “Väärtustades toitu”

senisest enam suunatud toidu raiskamise vähendamisele, keskendudes eelkõige kortermajades elavate inimeste teadlikkuse tõstmisele säästliku toidu tarbimise suurendamise ja toidujäätmete vähendamise võimaluste kohta.Uus koostööprojekt “Global learning approach on food waste in non-formal education” viib kuues Euroopa partnerriigis ellu tarbijatele suunatud maailmahariduse programmi ja kampaania toidu säästliku tarbimise toetamiseks. Kolme aasta jooksul jõuavad EKÜLi vahendusel tarbijateni valdkonna uudised, koolitused, arutelud, trükised ja veel palju muud.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.