"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
KOPLI LIINID: Inetust pardipojast kasvab ilus luik (2)
28. mai 2018
Albert Truuväärt

Kopli liinide vanad majad ja munakivitänavad saavad korda, neile lisanduvad uued paika sobivad elamud, rannapromenaad, spordi- ja mänguväljakud.

Kolmapäeval panid Kopli liinide arendaja OÜ Fund Ehitus ning linna esindajad paika Kopli liinide uusarenduse nurgakivi. Abilinnapea Eha Võrk kinnitas, et pikka aega laokil seisnud ja rahva seas kahtlase mainega asumist kujuneb nägus, turvaline ja peresõbralik elupaik. “Võib tõesti öelda, et vahepeal räsida saanud inetust pardipojast on saamas kaunis luik,” lisas Võrk.

Lisaks ümbrusega sobivate uute majade ehitamisele tehakse korda või taastatakse säilinud vanu. “Kindlasti peab alles jääma nn naiste ühiselamu maja, kuhu peaks tulema ühiskondlik hoone,”  selgitas Võrk. “Plaani peal on ära näidatud, millised hooned kindlasti säilima peavad. Ja üks maja, mis küll arendajale ei kuulu, aga mis ka ala ilmestab ja annab toreda aktsendi kogu sellele piirkonnale, on väike armas vene õigeusu puukirik.”

Alles peavad jääma munakivikattega tänavad, randa on ette nähtud promenaad ning spordi- ja mänguväljakud. “Kuna merigi on omamoodi transpordivõimalus, võib ühel hetkel olla siin läheduses ka väike paadisadam,” lausus Võrk. “Randa jääb ka ujumiskoht, mis sobib kargemat vett armastavatele inimestele. Liinide rand on suhteliselt jahe, põhja- ja lääne-tuultele avatud. Soojema vee armastajatele pole aga Stroomi rand samuti kaugel.”

Uus maamärk

Parkida saab kruntidel, maa-alustel korrustel ning vaid osaliselt tänavatel. “Parkimise kohad ehitame välja arendajaga koos,” selgitas abilinnapea. “Aga ma ei kutsu sugugi üles inimesi siiakanti oma autoga tulema. Trammi- ja bussipeatused jäävad ka uuenenud liinidele väga lähedale, 9. trolliliini peatus pole samuti kaugel. Ala tundub kaardi peal kesklinnast küll tohutu kaugel, aga kui hakata mõtlema, siis näiteks Balti jaama turg on n-ö kiviga visata. Minagi kasutan ühistransporti üha rohkem, näiteks rongi ja trammi. Ja siia on ju väga mõnus tulla trammiga. Samuti võib sõita rattaga.”

Julge nüansina on OÜ Fund Ehitus teinud ettepaneku lisada Sepa ja Maleva tänava ristmiku lähedale planeeritud hoonele täiendav kõrge osa, millest saab kujundada Kopli liinide maamärgi. Fund Ehituse juhatuse liikme Eiki Rumpi sõnul kerkivad elurajooni ka õdusad teenindusasutused. “Tuleb nii paarituhande ruudune kaubanduspind kohaliku külapoena, samuti teenindus- ja äripind, kus tõenäoliselt saab näiteks juukseid lõigata, ja ka väike kohvik,” ütles Rump. “Randa on samuti kavandatud kohvik ja söögikoht.”

Osa kortereid juba müügis

Kokku ehitab OÜ Fund Ehitus elurajooni 900 korterit. Esimesse kvartalisse on Peeter Pere Arhitektid projekteerinud kolm sarnase välisilmega viiekordset elamut, igaühes 25 korterit. Ka uued majad tulevad ajaloolistele Kopli liinidele omastes värvitoonides, mis vahepeal on paraku pikalt kadunud olnud. Teisele alale ehitatakse Apex Arhitektuuribüroo projekteeritud 18 kolmekorruselist korterelamut, igas elamus seitse korterit.

“Nii nagu lepingus kirjas oli – ehitus kestab kuni kaksteist aastat,”  ütles Võrk. “Kaks aastat on juba ettevalmistustele läinud. Terve mõistus ütleb, et arendaja, kes on siia oma raha alla pannud, ehitab selle valmis nii kiiresti kui võimalik. Muidugi, üle oma varju keegi ei hüppa!”

Rumpi sõnul on koostöö linnaga sujunud kenasti. “Võrdleksin kogu seda pingelist arendust maratonijooksuga,” lausus ta. “Fund Ehitus on õppinud sellest protsessist väga palju, kuidas asju planeerida. Oleme selle eest oma partnerile linnale ja projekteerijatele tänulikud.”

Esimestena valmivate elamute korterid Sepa tänaval on juba müügis.

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

,,
28. mai 2018 16:02
võib-olla proua abilinnapea sõidab ka troll nr 9-ga.
W.
28. mai 2018 17:19
Pole võimalik sõita sellega mida ei ole.