"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Vsevolod Jürgenson: Mati Palmi hääl ei unune iial (0)
29. mai 2018
Erakogu

"Need, kel oli õnn Mati Palmi tunda, teadsid teda kui otsekohest, tarka ja meeldivat inimest. On juba kord nii, et mida suurem ja andekam isiksus, seda siiram ja lihtsam," kirjutab Mustamäe linnaosakogu liige Vsevolod Jürgenson.

Esmaspäeval lahkus meie hulgast armastatud laulja Mati Palm, üks Eesti kõigi aegade hinnatuim bassbariton, kelle tuntus ulatus kaugele väljapoole Maarjamaa piire.
 
Need, kel oli õnn Mati Palmi tunda, teadsid teda kui otsekohest, tarka ja meeldivat inimest. On juba kord nii, et mida suurem ja andekam isiksus, seda siiram ja lihtsam. Mati oli kunstnik, härrasmees, alati eluga kaasas käiv, kunstitõde hindav ja elutõdedega arvestav terviklik natuur. Temaga suhtlemine oli kui kingitus, sest Matit ei huvitanud vestluspartneri tiitlid või positsioon ühiskonnas, ta hindas kaaslasi nende hinge ja südant kuulates.
 
Mati Palm kinkis maailmale arvukalt ooperirolle ja kauneid hetki muusikaga. Wagneri Hollandlane ja Kuningas Heinrich, Verdi Attila, Filippo ja Zaccaria ning Tshaikovski Gremin ja Rene – need on Mati Palmi lavarollid, mida meenutatakse tänaseni. Lisaks kodusele Estoniale kõlas tema kandev hääl Teatro Colon Buenos Aireses, Berliini Riigiooperis, Marinski teatris Peterburis, Budapesti, Praha, Soome, Läti, Leedu rahvusteatrites ja mujal. Soolokontsertidega esines ta paljudel maailmamainega lavadel nagu Moskva Filharmoonia Tshaikovski nim. saal, Moskva Konservatooriumi Väike Saal ja Rahmaninovi nim. Saal, Glenn Gouldi Stuudio Torontos, Peterburi Filharmoonia Suur ja Väike Saal, Savonlinna Retreti saal.
 
1967–1969 oli Palm Estonia koorilaulja ja alates 1969. aastast ooperisolist. 1976–1980 oli ta lauluklassi õppejõud Tallinna Konservatooriumis, alates 1990. aastast Eesti Muusikaakadeemia lauluosakonna õppejõud, 1995. aastast lauluprofessor. 1995–2000 juhtis Mati Palm Eesti Muusikaakadeemia lauluosakonda. Ta on laulnud paljude dirigentide juhatusel nagu Carlo Felice Cillario, Neeme Järvi, Eri Klas, Valeri Gergijev, Mariss Jansons ja Fabio Luisi.
 
Mati Palm on lahkunud, aga meiega jääb tema varjunditerohke hääl, mis otsekui öövaikusest sündides leidis nootide eredad tähed ning asetas need laotusesse, ennustama algava päeva imet. Niipalju kordumatut saab sündida vaid selle kunstniku loomingust, kes armastab oma maad, rahvast, lähedasi ja sõpru.
 
Sügav kummardus suure laulja mälestuse ees!
Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.