"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Kanada: G7 ministreid ärritasid USA imporditariifid (0)
03. juuni 2018
Scanpix

Washingtoni peamised liitlased ärgitasid G7 ministrite kohtumisel USA rahandusministrit Steven Mnuchinit edastama Valgele Majale oma "üksmeelset muret ja pettumust" seoses imporditariifidega.

Washingtoni peamised liitlased ärgitasid G7 ministrite kohtumisel USA rahandusministrit Steven Mnuchinit edastama Valgele Majale oma “üksmeelset muret ja pettumust” seoses Ühendriikide uute imporditariifidega, vahendas BNS Kanada rahandusministri Bill Morneau sõnu.

Morneau lausus Kanadas Whistleris peetud ministrite kohtumise lõppedes, et Kanada ja veel viie riigi rahandusministrid ja keskpankade juhid olid üksmeelselt ärritunud president Donald Trumpi administratsiooni kehtestatud karmide terase- ja alumiiniumitariifide pärast.

USA suurimad kaubanduspartnerid on teatanud vastumeetmetest ja õiguslikest sammudest, mis on viinud suure osa maailma majandusest kaubanduskonflikti künnisele. Vancouveri lähedale kogunenud rahandusministrid rääkisid muu hulgas sellest, et tunnevad end kauaaegse liitlase poolt reedetuna.

Mnuchin püüdis erimeelsuste tähtsust vähendada ja kinnitas, et Ühendriigid jäävad kindlaks G7 protsessile.

Prantsuse rahandusminister Bruno Le Maire väljendas omakorda prantslaste pahameelt.

“Ma tahan selgelt välja öelda …, et on USA administratsiooni asi teha õigeid otsuseid, leevendamaks olukorda ja vähendamaks raskusi,” ütles Prantsuse rahandusminister Bruno Le Maire G7 ministrite kohtumise lõppedes.

Kaubandussõja vältimine, lisas ta, “sõltub nüüd sellest, milliseid otsuseid on administratsioon valmis langetama järgmise mõne päeva ja järgmise mõne tunni jooksul — jutt ei ole eelseisvatest nädalatest”, lisas ta.

Euroopa Liit ja Kanada on suurimad USA terase- ja naftaimpordi allikad.

Saksa rahandusminister Olaf Scholz ütles ajakirjanikele, et USA tariifid on väga ränk probleem Atlandi-ülestele suhetele.

“Keegi ei mõista, miks julgeolekukaalutlustel peab terasele ja alumiiniumile täiendava tariifi kehtestama,” lisas ta.

Trumpi tariifid Ühendriikide suurimatele metalli välistarnijatele pöörasid pea peale selle tavaliselt positiivses õhkkonnas toimuva kohtumise päevakorra.

Ka ei tehtud kohtumisel ühisavaldust, mis annab tunnistust tõsistest lahkhelidest maailmajanduse südames.

G7 riikide majandus moodustab ligi poole kogu maailma SKT-st.

Kuidas seesugune kurtmine vastu võetakse on ebaselge. Ministrite kohtumise lõppedes oli Trump endiselt sõjakas, mõistes Twitteris hukka “tobeda kaubanduse”, kus Ühendriikide ekspordile maksud kehtivad, aga sarnast vastust ei ole.

“Kui sa oled kaubanduses 800 miljardi dollariga aastas miinuses, ei saa sa kaubandussõda kaotada,” deklareeris ta.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.