"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Nestor: peaministri võimu suurendamine oleks demokraatiale väga ohtlik (0)
05. juuni 2018
Scanpix

Riigikogu esimees Eiki Nestor nimetas teisipäeval rumalaks ja ohuks demokraatiale riigireformi sihtasutusse koondunud ettevõtjate ideed anda reformi käigus peaministrile võimu juurde.

“Ma täiesti avalikult ja avameelselt räägin nendele sihtasutuse meestele: minu meelest on eriti rumal peaministri võimutäiuse suurendamise idee, et ta saaks ikka mürtsti rusika lauale panna ja otsustada. See on äärmiselt ohtlik demokraatiale,” ütles sotsiaaldemokraatide nimel riigireformi arutelul sõna võtnud Nestor pressiesindaja teatel.

Nestori sõnul on valitsusjuht olnud senini kokkulepete sõlmija, mis on aidanud kaasa sellele, et nelja-aastase valimisperioodi jooksul on Eesti saanud keskeltläbi hakkama kahe koalitsiooniga. “Aga peaminister, kes hakkab rusikaga lajatama, toob kohe kaasa uue koalitsiooni. Ja siis juhtub see, mis juhtus 30-ndatel aastatel, et inimesed tüdinesid käimast igal aastal valimistel, kuna koalitsiooni lagunemine tähendas uusi valimisi. Meil pole vaja luua olukorda, kus kõik ihkavad kõik kõva kätt,” lausus Nestor, vahendas BNS.

Sotsiaaldemokraadid soovivad Nestori sõnul probleemkomisjonile edu ja toetavad igati seda, et riigireformi otsus saaks riigikogu selles koosseisus vastu võetud.

“Riiki on vaja edasi viia – on see siis reform, uuendus, mis tahes. Põhjus on eelkõige selles, et maailm meie ümber  muutub. Riigireformil on kaks võtmesõna. Kõigepealt avatus, riik peab olema avatud, sest tänane maailm on avatud ja inimesed üha rohkem informeeritud,“ lausus Nestor. Teisena tõi ta välja „inimeste riigi“ ehk siis reformi tuleb teha inimeste jaoks. “Eesti ei ole poliitikute riik, ei advokaatide riik, ei professorite riik, isegi kui nad on õigusteaduse professorid. Eesti ei ole nende meeste riik, kellel on 10 000 eurot sihtasutusse panna,” ütles riigikogu esimees.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.