"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Riigikogu võttis menetlusse eelnõu isikuandmete kaitse seaduse eelnõu (0)
05. juuni 2018
Scanpix

Riigikogu juhatus otsustas võtta menetlusse kuus eelnõu, nende seas kaisikuandmete kaitse seaduse eelnõu.

Riigikogu juhatus otsustas võtta menetlusse valitsuse algatatud isikuandmete kaitse seaduse rakendamise seaduse eelnõu, mis viib Eesti seadused vastavusse Euroopa Liidus isikuandmete kaitse üldmäärusega, edastas riigikogu pressiesindaja. Eelnõu ajakohastab andmekogude regulatsioone, täiendades isikuandmete töötlemise eesmärke ja andmekoosseise, samuti piiratakse andmete säilitamise tähtaega. Andmekogude põhimääruste kehtestamine on viidud võimalusel valitsuse tasandilt ministri pädevusse, vahendas BNS.

Samuti ühtlustatakse õiguskaitse- ja julgeolekuasutustes ning kaitseväes isikuandmete töötlemise ja andmesubjekti õiguste piiramise alused õiguskaitseasutusi puudutava direktiiviga. Lisaks reguleeritakse politsei- ja piirivalveameti valvatavatel objektidel külaliste ja teenuse osutajate taustakontrolli tegemist.

Seaduse jõustumisel tuleb uuendada 81 riikliku andmekogu põhimääruseid. Hinnanguliselt vajavad nelja ministeeriumi haldusalas andmekogud täiendavaid IT-arendusi kokku 860 000 euro ulatuses. Juhtivkomisjoniks määrati põhiseaduskomisjon.

Ka võttis riigikogu juhatus menetlusse Vabaerakonna fraktsiooni algatatud riigikogu liikme staatuse seaduse muutmise seaduse eelnõu, mille kohaselt hüvitatakse riigikogu liikmele kuludokumentide alusel tööga seotud kulutused kuni 10 protsenti ametipalgast. Juhtivkomisjoniks määrati põhiseaduskomisjon.

Maaelukomisjoni algatatud tulumaksuseaduse täiendamise seaduse eelnõu näeb ette jätta erisoodustuse alt välja kulutused, mida tööandja teeb hüvitamaks töötajatele nende tööl käimisega seotud ühistranspordi pileti hind. Erand ei kehti taksoveo kohta. Juhtivkomisjoniks määrati rahanduskomisjon.

Sotsiaalkomisjoni algatatud sotsiaalhoolekande seaduse muutmise seaduse eelnõu näeb ette, et alates tuleva aasta 1. jaanuarist on hoolekandeasutustes elavatel inimestel võimalus sama põhimõtte alusel saada abivahendeid soodustusega nagu nendel, kes elavad kodus. Juhtivkomisjoniks määrati sotsiaalkomisjon.

Ka võttis riigikogu juhatus menetlusse eelnõu, millega ühendatakse tarbijakaitseamet ning tehnilise järelevalve amet Juhtivkomisjoniks määrati majanduskomisjon.

Valitsuse algatatud perehüvitiste seaduse muutmise eelnõu liidab rasedus- ja sünnituspuhkus ning sünnitushüvitis vanemapuhkuste ja -hüvitiste süsteemi. Luuakse paindlikud võimalused vanemahüvitise maksmist peatada ja taasalustada vastavalt isiku soovile ning mõlemal vanemal on võimalik saada vanemahüvitist samal ajal kahe kuu ulatuses. Samuti luuakse mitmed erisused lapsevanematele. Muudetakse lapsepuhkuse tingimusi ning laiendatakse lapsendamispuhkuse ja -hüvitise saamise õigust. Eelnõu muudatuste eesmärk on ühtlustada vanemapuhkuste süsteemi ning luua vanemahüvitiste skeemis rohkem võimalusi töö- ja pereelu ühitamiseks. Juhtivkomisjoniks määrati sotsiaalkomisjon.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.