"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
FOTOD JA VIDEO! Põnev robotivõistlus tõi Eestisse sada robootikutemeeskonda üle kogu maailma (0)
06. juuni 2018
Svetlana Aleksejeva

Ainulaadne robootikavõistlus tõi Eesti Vabariigi 100 sünnipäevaks Eestisse sada rahvusvahelist meeskonda erinevatest maailma paikadest. 

Esindatud on näiteks Austraalia, Hiina, Filipiinid, Ameerika Ühendriigid, Jaapan, Kanada, India, Soome, Saksamaa, Hispaania, Itaalia ja paljud teised riigid. Ligikaudu 1300 noort robootikut vallutavad Tondiraba jäähalli 6.-8.06.2018.

Vaata galeriid (17)

FIRST LEGO League sarjas toimuvad kohalikud võistlused paljudes riikides üle maailma. Iga riigi paremik saab võimaluse esindada kodumaad rahvusvahelisel turneel. Kaks neist on Euroopas, kaks USA-s ning kaks ida pool. MTÜ Robootika meeskond taotles Eesti sajanda sünnipäeva ajaks võistluse toimumist Eestis. Taotlus rahuldati. Antud üritus tähistab ka koolirobootika sündis Eestis, 10 aastat tagasi.

Ainulaadne robootikavõistlus toimub Eestis. Tule ela omadele kaasa!

Võistluse korraldajate sõnul on kõik meeskonnad oma e-mailides väljendanud suurt rõõmu, et nad saavad Eestit külastada. Heilo Altini sõnul soovitakse osalejatele pakkuda väärtuslikku võistluskogemust ja ka võimalust kogeda Tallinna. Osalejaid on kokku ca 1200. Võistluspäevade ettevalmistusel ja kohapeal on kaasatud 130 vabatahtlikku.

Eestit esindavad kaks meeskonda – Kristiine Gümnaasiumi robootikud meeskonnast Öökullid ja Tartu meeskond This Is Made Of Bricks.

6.- 8.06 astub Tondiraba jäähallis üles FIRST LEGO League koorekiht. Kaasaelajatele on see ainulaadne võimalus tulla vaatama meeskondi üle maailma. Näha uurimustööde lahendusi, prototüüpe, roboteid ja meeskondi. Saada osa tõelisest rahvuste sõprusest!

Täpsema ajakava leiab SIIT.

Robotimängu tutvustav video. 2018. aasta hooaja temaatika on hüdrodünaamika. Hooaega tutvustav video.

Programmi põhiväärtused arendavad õpilasi mitte ainult roboteid ehitama.

FIRST LEGO League on programm, mille eesmärgiks on teaduse ja tehnoloogia populariseerimine ning läbi selle kooliõpilastele vajalike teadmiste ja oskuste edasi andmine. Õpilased omandavad varakult koolis ja töökohtadel vajaminevaid oskusi. Nagu näiteks meeskonnatöö, probleemi püstitus ja selle lahendamine, teistega arvestamine. Kõige selle juures on oluline protsessi nautida, olla aus ja jääda professionaalseks.

Õpetajad, juhendajad ja isegi lapsevanemad on märkinud, et programmis osalenud laste areng on isegi koolitunnis eristatav. Hästi on seda märgata õpilastel, kes võtavad programmist osa mitmendat aastat. Õpetajad ütlevad, et õpilased on tunduvamalt enesekindlamad, nende esinemisoskus on paranenud. See oskus kandub noorel kindlasti edasi ka edaspidistesse ettevõtmistesse koolis ja hiljem ka karjääri tehes.

Antud programmis hinnatakse lõpptulemuse saamisel lisaks robotivõistlusele ka meeskonnatöö oskust, uurimustööd ning selle lahendamist. Tegelikult heast insenerist ei ole ettevõttel suuremat kasu, kui ta ei oska meeskonnas töötada. Iga valdkonna inimesel tuleb igapäevaelus ette väiksemaid ja suuremaid probleeme. FIRST LEGO League programmist saab oskuseid, kuidas erinevaid probleeme lahendada.

FIRST LEGO League Eesti programmijuht Heilo Altin “Olen näinud mitmeid FIRST LEGO Leaguel osalenud õpilasi, kes iga aastaga on julgemad, saanud juurde kogemusi ja teadmisi esinemisest, oma ideede edasi andmisest (see on müük) ja on igati avatumad suhtlema. See kõik tuleb õpilasele kasuks edasises koolitees kui ka hiljem eraelus ja töökohal.”

FIRST LEGO League jõudis Eestisse 2012. aastal

Eesti robootikameeskonnad soovisid oma oskusi proovile panna välismaal. Googlit kasutades leiti FIRST LEGO League programm. Tallinna ja Tartu robootikatest komplekteeriti meeskond, kes ehitas kuue nädalaga valmis roboti ja valmistas ette uurimisprojekti (vajalik osa programmist). Lisaks loeti FIRST LEGO League, kui programmi kohta võimalikult palju informatsiooni. Võistlustel saavutati 15. koht. Meelde jäid aga emotsioonid, rõõmsad ja innustunud õpilased ning põnevad uurimisprojektid, mis teistel meeskondadel olid.

Võib öelda, et sellest reisist sai alguse Eesti koolirobootika uus hingamine. MTÜ Robootika eestvedajad Heilo Altin ja Ramon Rantsus käisid koolides robootikaringide juhendajatele tegemas demo-tunde ja koolitusi. Algus oli vaikne. Aga tänavusel hooajal oli Eesti FIRST LEGO League programmis rekordarv meeskondi – eelvoorudes osales enam kui 140 meeskonda.

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.