"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Kross lahkub riigikogust (0)
06. juuni 2018
Scanpix

Riigikogulase tööst loobuv Eerik-Niiles Kross Reformierakonnast läheb maineka USA Harvardi ülikooli juurde uurimistööd tegema. Eestisse naaseb Kross enne riigikogu valimisi.

Ehkki formaalselt on programm Harvardi ülikoolis ette nähtud kaheks semestriks alates augustist, sai Kross ameeriklastega eraldi kaubale. Ta alustab juba enne augustit ja naaseb ka kodumaale veidi varem – ikka selleks, et valimisteks valmistuda.

Krossi plaan ongi enne tuleval nädalal algavat parlamendi suvepuhkust riigikogulase kohast lahti öelda. USA-sse mineku ajaks ta oma volitusi riigikogus peatada ei saa, vaid peabki ametlikult lahkuma. Urmas Paeti asendusliikmena riigikokku pääsenud Krossi asemel asub pärast suvepuhkust parlamendis tööle Vilja Toomast.

«Ma ei taha sel ajal ka riigikogu liikme palka võtta. Sellest tuleks ainult palju pahandust,» lausus Kross, kes ise nimetab enda lahkumist ajutiseks. Nimelt on tal kindel plaan USA-st naastes hakata vormi häälestama tuleva aasta märtsis toimuvateks riigikogu valimisteks. Ja kui läheb õnneks, siis riigikokku naasta.

Aprilli keskel Reformierakonna juhatusse valitud Kross plaanib partei juhtimises kaasa rääkida ka äraoleku ajal. Teeb riikidele juhendi 2015. aasta riigikogu valimistel Reformierakonna nimekirjas kandideerinud ja mustamäelastelt-nõmmelastelt kokku ligi 2000 häält saanud Kross mandaadist loobumise pärast end halvasti ei tunne. «Ma arvan, et minu valija hindab akadeemilist tööd väga kõrgelt. Pigem on mu valija rõõmus, et ma vahepeal sellist asja teen,» sõnas ta.

Harvardi õigusteaduskonna juures tegutsev uurimiskeskus keskendub eeskätt moodsa ühiskonna probleemidele. Igal aastal valib keskus välja paarkümmend stipediaati erinevatest riikidest, kes töötavad enda välja pakutud uurimisteemaga. Kross hakkab eri riikide praktikale toetudes uurima, kuidas kaitsta demokraatlikke valimissüsteeme rünnete eest. Selle põhjal plaanib ta koostada soovitused.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.