"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Riik toetab tänavu ligi poole miljoni euroga 4523 noore malevasuve (0)
13. juuni 2018
Albert Truuväärt/ foto on illustreeriv

Kui juba möödunud aastal tõusis riigi toetus noortemalevatele kahekordseks, siis tänavu suurenes toetus veel ligi 20 protsenti. Kokku eraldab Haridus- ja Teadusministeerium Eesti Noorsootöö Keskuse (ENTK) kaudu 55 noortemaleva korraldajale algavaks suveks 572 064 eurot. 

Tänu riigi toetuse suurenemisele saab üle Eesti toimuvatest malevatest osa koguni 4523 noort. Malevas on võimalik omandada esimene töökogemus, tutvuda tööeluga kaasnevate õiguste ja kohustustega, osaleda karjääri- ja infoüritustel, külastada piirkondlikke ettevõtteid ja organisatsioone ning saada osa sisukatest ja mitmekesistest ühistegevustest. Lisaks on võimalik osa võtta põnevatest innovatsioonimalevatest.

 

Noortemalevate korraldamist koordineeriva Eesti Noorsootöö Keskuse direktor Edgar Schlümmer ütles, et malevate toetamine aitab väärtustada noorte esmaste töökogemuste saamist ja tööeluks valmistumist, pakkudes noortele võimalust tutvuda erinevate tööaladega, õppida meeskonnatööd ja muuta oma suvi meeldejäävaks.  

 

“Sel aastal soovime lisaks ööbimisega ja ööbimiseta malevatele pakkuda täiendavat toetust innovatsioonimalevate korraldamiseks, et aidata kaasa uuenduslike ideede arendamisele, kaasaegsete tegevuste pakkumisele ja uute partnerite kaasamisele. Innovatsioonimalevate kaudu saavad malevakorraldajad noortele pakkuda nutikaid ja kaasaegseid töövõimalusi,” lausus Schlümmer.

 

Innovatsioonimalevate hulka kuulub näiteks MTÜ Öökull loodav malev Kambja vallas Tartumaal, kus tegevuste käigus tutvustatakse noortele kohalikke ettevõtteid ning räägitakse tööandja ootustest, kohustustest ja vastutusest. Malevasse on kutsutud ka “Noored koodi” eestvedajad, kes viivad läbi programmikirjutamise õpitoa ning räägivad, kuidas huvialast ja hobist võib välja kasvada töö. Lisaks külastavad malevlased näiteks Tartu loomade varjupaika ja kohtuvad “Teeme Ära” algatuse korraldajatega. Koostöös juhendajatega saavad noored maleva viimasel päeval viia ellu oma heategevusliku projekti, et anda isiklik panus kogukonna arendamisse.

 

Innovatsioonimalevat pakub ka Lääneranna vald Läänemaal, mis on kaasanud päästetöötajad, politseinikud, meedikud ja õhusõidukite hoolduse ning remondiga tegeleva ettevõtte AS Magnetic. Malevas on noortel läbi praktiliste töötubade võimalus näha, kuulda ja õppida, kuidas ühel või teisel lihtsamal moel hoida ära suur õnnetus, kuidas aidata hättasattunud sõpra või pereliiget ning milleks on vaja õhusõidukite hooldust ja remonti. Lisaks saavad noored teadmisi ettevõtlikkusest ja finantskäitumisest.

 

Ööbimisega malevatest saab algaval suvel osa 1145, ööbimiseta malevast 3378 ja innovatsioonimalevatest 601 noort. Suurimad malevakorraldajad on Sihtasutus Õpilasmalev, Pärnus tegutsev Koolituse MTÜ ja Tartu Noorsootöö Keskus, kus on loodud vastavalt 784, 749 ja 401 malevakohta.

 

Tänavu korraldatakse malevaid kõikides maakondades. Kui on soov malevas osaleda, tuleks ühendust võtta kohaliku omavalitsuse noorsootöö valdkonna spetsialisti või noorsootöötajaga, et uurida, kus ja millal malevad selles piirkonnas toimuvad. Samuti leiab malevakorraldajate kontaktid Eesti Noorsootöö Keskuse kodulehelt www.entk.ee/malevad

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.