"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Pealinnas saab jaaniõhtut mitmel moel veeta (0)
18. juuni 2018
Scanpix

Tallinnas on võimalik jaanilaupäeval rahvarohketest meeleolukatest pidudest osa saada vabaõhumuuseumis, kesklinnas Kalevi staadionil ning Lasnamäel lauluväljaku naabruses asuval Paeväljal.

Stroomi rannas tähistatakse suve saabumist suure rahvapeoga juba reedel, 22. juunil ning Kristiine linnaosas Löwenruh’ pargis tervitatakse suve juba kolmapäev, 20. juunil.

Kesklinna jaanipidu toimub 23. juunil algusega kell 18 Kalevi staadionil; esinevad Liis Lemsalu, Metsatöll, Boris Lehtlaan ja Valgevene superbänd Lyapis Trubetskoy. Plaate keerutab ja õhtut  juhib DJ Raunce. Lisaks pakutakse mitmesugust muud huvikohast tegevust igas eas pidulistele: väikestele pakuvad ajaviidet batuut, kostümeeritud mängujuhid ja näomaalijad, noortele nii aktiiv- kui lauamängud, nautida saab tulešõud. Kell 22.45 süüdatakse võidutule tõrvikust suur jaanilõke. Hulk toitlustajaid pakub head-paremat. Pidu kestab kella üheni öösel. 

Lasnamäe linnaosa valitsus kutsub aasta kõige lühemat ööd nautima traditsiooniliselt Paeväljale. Pidu algab kell 20 suure kontserdiga, kell 22 süüdatakse linnaosa jaanilõke. Esinevad ansambel Zlatõje Gorõ koos orkestriga, tantsuselts Pääsuke, laulja Siiri Känd ja pop-rock bänd Tricky Jay. Pidu kestab orienteeruvalt kella üheni öösel.

Kristiines peetakse suvealgusepidu kolmapäev, 20. juunil, Löwenruh` pargis kell 19 algaval peol esineb ansambel Ama­deus. Ühtlasi avatakse jaanipeoga igakolmapäevaste suviste kontsertide sarja juba kuues hooaeg. Lisainfo

Põhja-Tallinna jaanituli süttib Stroomi rannas juba reede, 22. juuni õhtul. Ürituse peaesineja bänd Via Baltika esitab parimaid eesti-, inglise- ja venekeelset lugusid! Esinevad ka Põhja-Tallinna linnaosa kohaliku mittetulundusühingu RRÜL Lüüra artistid.  Lastele pakub tegevusi Põhja-Tallinna Noortekeskus. Toitlustust pakuvad kolm suuremat välikohvikut ja on avatud ka väiksemaid toitlustustelke. Programm algab kell 18.

Haabersti linnaosa elanike jaoks lähim suur mitmekülgne jaanipidu toimub Eesti Vabaõhumuuseumis.  

„Eesti Vabariigi juubeliaasta puhul tähistatakse Eesti Vabaõhumuuseumis jaaniõhtut suurejoonelisemalt kui kunagi varem,“ ütles Haabersti linnaosa vanem Marek Jürgenson. „Suurpeo “Ärkamisajast ärkamisajani” programm ühendab endas kolm ajalooliselt olulist verstaposti meie rahvuse ja riigi kujunemisloos, millest kõigil on võimalik maagilisel jaaniõhtul osa saada.“

Vabaõhumuuseumi külaväljak ja saarte ala viib üheks õhtuks rahvuslikku ärkamisaega 19. sajandi teises pooles. Nätsi tuuliku platsil saab kogeda jaaniõhtut aastal 1918, vastsündinud Eesti Vabariigi ajal. Kerase platsil on kätte jõudnud 1980. aastate lõpuperiood – teine ärkamisaeg. Lisaks toimuvad Eesti Vabariigi sünnipäeva tähistavad ning jaanipäeva kombestikku tutvustavad tegevused üle kogu muuseumi territooriumi.

Iginoored Kukerpillid tantsitavad rahvast südaööni, mängides lugusid 100 aasta tagustest aegadest tänapäevani. Saarte võrgukuuride juures saab vaadata merele, maitsta veini ning jäädvustada kauni loodusvaate lõuendile. Inspiratsiooni selleks annab ansambel Jäääär. Setu talu ja peipsivene külavainul tutvustab vana jaanipäeva ja Ivan Kupala kombestikku ansambel Suprjadki.

Jaaniõhtu algab Eesti Vabaõhumuuseumis kell 19. Muuseumisse toovad tasuta bussid nii kesklinnast kui Väike-Õismäelt. Sissepääs muuseumipiletiga – tavapilet 14 €, sooduspilet 7 €, perepilet 28 €

Rohkem infot www.evm.ee

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.