"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Tallinna merepäevad asetavad tähelepanu alla mereohutuse ja õnnetuste ennetamise (0)
12. juuli 2018
Scanpix/ pilt on illustreeriv

"Paljud õnnetused on ennetatavad. Selleks, et merel oleks turvaline olla, on vaja täita kõiki ohutusnõudeid," ütles Põhja päästekeskuse ennetusbüroo juhataja Reili Kull ning lisas, et merel juhtuvad õnnetused on palju keerulisemad, kuna abivajajateni jõudmine ei ole nii lihtne. "Kui merel aga siiski õnnetus juhtub, on oluline osata õigesti käituda ja abi kutsuda. Seda saabki ohutuspäevadel harjutada."

13. – 15. juulini toimuvatel Tallinna merepäevadel leiab mitmeid tegevusi, mis asetavad fookusesse mereohutuse ning õnnetuste ennetuse. Koostöös Päästeameti ning laste seas populaarse koeratüdruk Lottega õpetatakse lastele ja täiskasvanutele olulisi teadmisi sellest, kuidas vältida õnnetusi ja kuidas õnnetuse puhul käituda.

Ennetustegevuste tutvustus algab juba reedel Lennusadamas, kus Lotte esitab üheskoos oma sõprade kärbes Jaagu ja mesilane Susumuga etenduse “Kahtlane haigus”. Kuna merelistes tegevustes on suur rõhk ennetusel, siis näitavad Lotte ja tema sõbrad koos päästeametnikega ka seda, kuidas hoiduda õnnetustest merel. Üheskoos leitakse vastused näiteks sellistele küsimustele:

Elupäästev esmaabi:

  • Millist esmaabi saan mina anda veeõnnetusse sattunule?
  • Kas ja kuidas elustada õnnetusse sattunud inimest?
  • Kus saab õppida elustamist ja miks on seda vaja?
  • Mis on “teisene” uppumine?
  • Kuidas käitub uppuv inimene?

Veeohutusest:

  • Miks ma pean päästevesti selga panema, kui ma oskan nii hästi ujuda?
  • Kui ma vette kukun, mida ma tegema pean?
  • Kui mu sõber vette kukub, kas ma peaksin talle järele ujuma?
  • Kas ma võin paadis ka püsti seistes sõita?
  • Kuidas ma saan kedagi appi kutsuda, kui juhtub õnnetus?

Lisaks Lennusadama lastealal toimuvale tutvustatakse samal alal päästetegevusi ka ennetustelgis, kus Päästeameti ennetusbüroo töötajad jagavad veeohutussoovitusi. Lisaks on seal ka elupäästva esmaabi punkt. Virtuaalreaalsusprillide abil tutvustatakse ohtlikke olukordi vees ning saab harjutada, kuidas ise päästerõngast visata. Greenscreen telgis saavad soovijad end ka pildile jäädvustada.

Haven Kakumäe jahisadamas toimub nii laupäeval kui ka pühapäeval merepäästeõppus. Õppuse stsenaariumi järgi toimub Tallinna lahel laevapõleng, kus satuvad ohtu laeval viibijad. Hädaolukorrast teavitatakse häirekeskust ning väljakutse peale saabub õnnetuspaika päästekomando ning algab pinnaltpääste operatsioon.

“Paljud õnnetused on ennetatavad. Selleks, et merel oleks turvaline olla, on vaja täita kõiki ohutusnõudeid,” ütles Põhja päästekeskuse ennetusbüroo juhataja Reili Kull ning lisas, et merel juhtuvad õnnetused on palju keerulisemad, kuna abivajajateni jõudmine ei ole nii lihtne. “Kui merel aga siiski õnnetus juhtub, on oluline osata õigesti käituda ja abi kutsuda. Seda saabki ohutuspäevadel harjutada.”

Merepäästeõppuse viib läbi Päästeamet. Päästeamet on siseministeeriumi haldusala valitsusasutus, mis kujundab ja hoiab Eestis turvalist elukeskkonda, ennetab ohte ning abistab inimesi õnnetuse korral kiirelt ja professionaalselt.

Tallinna merepäevad on Eesti suurim mere- ja perefestival. Kokku leiab sündmusi kolme päeva jooksul neljast sadamast: Vanasadam, Lennusadam, Haven Kakumäe jahisadam ja Noblessneri sadam. Festival toimub 13.–15. juulini.

Programm: www.tallinnamerepaevad.ee

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.