"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Paet: Trumpi käitumise tõttu võiks USA Kongress suurema rolli võtta (2)
18. juuli 2018
Scanpix

USA Kongress võiks Ameerika Ühendriikide poliitika suunamisel suurema rolli võtta, leiab president Donald Trumpi Euroopa-turnee tulemusi kommenteerinud endine välisminister Urmas Paet.

“Loodetavasti paneb lõpuks ka USA Kongress jala maha ja võtab nii USA sise- kui välispoliitilistest teemadest nii palju kui annab enda suunata,” ütles Euroopa Parlamendi liige Paet.

“Miks ma küll ei imesta, et Donald Trumpi meelest läks kohtumine Vladimir Putiniga paremini kui NATO tippkohtumine. Kui pressikonverentse võrrelda, siis polnud küsimustki, millises seltskonnas meeldis Trumpile rohkem aega veeta – demokraatlikest riikidest koosneva NATO või Putiniga,” tõdes Paet.

“Trumpi-Putini kohtumine oli tõsine ehmatus ka paljudele vabariiklastele. Praegune Trumpi kaasus on aga ehe näide, miks parlamentaarne kord on presidentaalsest parem. Ühe isikuga kaasnev risk on lihtsalt väiksem,” märkis Reformierakonna aseesimees Paet.

Trumpi käitumine NATO tippkohtumisel eelmisel nädalal ning esmaspäeval pärast kohtumist Vene presidendi Vladimir Putiniga antud pressikonverentsil öeldu, kus ta seadis kahtluse alla Venemaa sekkumise USA presidendivalimistesse, on vallandanud tema suhtes terava kriitika.

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

mati
18. juuli 2018 14:03
Kulla Paetike, sinu sönamulin ei möjuta grammigi USa-d ja tema presidenti. Ja Paet teab seda. Nüüd aga tuleb küsida, keda Paeti küsitavad avaldused peak möjutama. Kas Eesti rahvast? USA on Eesti rahva garantii julgeolekus. Härra Paet aga seab selle kahtluse alla oma avaldustega. Seega ei peaks rahvas paetikest kuulama, sest siis ei kuula teda keegi. Ja Reformierakonnale omaselt tema tegelinskid nagu paet seisavad eelköige oma heaolu eest ja mitmeid kordi kahevahel olnud Paet ju oma heaolu Europarlamendis leidis - olgu siis sellega rahul...
valimised
18. juuli 2018 12:51
Vast oleks parem kui sm Paeda jagaks biskviite Maidanil ja jätaks poliitkommentaarid. Donald Trumpil on vaja võita vahevalimised Kongressis ja järgnevalt kindlustada tagasivalimine presidendi ametisse. Seega on mehel vaja teat edusamme välispoliitikas lisaks muideks igati edukale tegutsemisele kodu-Ameerikas. Mis puutub USA riiklikku ülesehitusse siis sealmaal selge piir seadusandliku, täidesaatva ja kohtuvõimu vahel. Erinevalt siis nn Maidanil toimuvast.