"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
ERJK algatab pikaajalise võla tõttu roheliste suhtes menetluse (0)
26. juuli 2018
Scanpix

Erakondade rahastamise järelevalve komisjon (ERJK) algatab seoses roheliste erakonna pikaajalise võlgnevusega nende suhtes menetluse, sest erakonna kassa on olnud juba seitse aastat miinuses.

Roheliste aseesimees Aleksander Laane ütles, et riigikokku mittekuuluvatel parteidel on teistest keerulisem raha koguda, kuid kinnitas, et võlgadest püütakse aga lahti saada. Majandusaasta aruannete järgi on roheliste netovara seis 2011. aastast alates miinuses. Siis oldi miinuses 89 000 euroga. Miinus on aasta-aastalt kahanenud, kuid on ikka veel 24 000 eurot, vahendas BNS saadet “Aktuaalne kaamera”.

ERJK hinnangul näitab see, et rohelistel puuduvad rahalised vahendid oma võlgade tasumiseks.”Ja kuna ei ole olnud viimasel ajal ka olulist progressi nende tasumise osas, siis praegu ei ole enam komisjonil rohkem muud üle jäänud, kui tuli menetlus algatada, et teha selgeks, kas on tegemist keelatud rahastamisega,” selgitas ERJK esimees Ardo Ojasalu.

Järelevalvekomisjoni juhi sõnul tekitavad keelatud rahastamise kahtluse pikalt maksmata võlad. Roheliste ostuarvete võlg on selle aasta teise kvartali aruande järgi 11 000 eurot. Iga arve maksetähtaega on ületatud keskmiselt seitsme aastaga. Ojasalu sõnul on pikalt üleval võlgade näol justkui tegemist laenuga teenuse andja poolt või tasuta teenuse osutamisega.

“Nii üks kui teine on erakonnaseaduse järgi keelatud, kuna ainult krediidiasutus tohib erakonnale laenu anda ja ilma rahata teenuse osutamine on selgelt juriidilise isiku annetus, mis on ka seadusega keelatud,” ütles Ojasalu.

Erakonna Eestimaa Rohelised aseesimees Aleksander Laane selgitas, et parteil on võlad oma erakonna liikmete ees ja need saab lahendatud. “Meie põhimure on, et saaks makstud nende ettevõtete arved, kes on meile mingit teenust osutanud ja seda me teeme,” kinnitas ta.

Laane ei öelnud täpset ettevõtete arvu, kellele on arved maksmata, kuid kinnitas, et neid on jäänud ühe käe sõrmede jagu.

“Kui sa riigikogus ei ole, siis sa mingit raha ei saa. See raha kogumine on väga vaevaline protsess. Ja siin midagi ei ole teha – on mingisugune järjekord ja me püüame kõik ära maksta,” ütles ta.

2011. aasta valimistel jäid varem kuue liikmega riigikokku kuulunud rohelised parlamendi ukse taha ning ühtlasi ilma riigieelrvelisest toest. Ka kautsione ei maksta kaotajaile tagasi. Laane ütles, et nende raha tuleb liikmete toetusest ja liikmemaksudest, mis on tema sõnul olnud ka Eesti kõrgeimad.

Riigikogu valimisteks soovivad rohelised Laane kinnitusel võlgadest lahti saada.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.