"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Ecuadori president kinnitas kõnelusi Londoniga Assange'i tuleviku üle (0)
29. juuli 2018
Scanpix

Ecuador peab WikiLeaksi asutaja Julian Assange'i tuleviku üle Suurbritanniaga kõnelusi, ütles Ecuadori president intervjuus.

Assange on varjanud ennast Ecuadori saatkonnas Londonis alates 2012. aastast, vahendas BNS.

“Härra Assange’i küsimust käsitletakse ühiselt Briti valitsusega ja ma saan aru, et me oleme juba loonud kontakti härra Assange’i advokaatidega, et väljapääs leida,” ütles Ecuadori president Lenin Moreno Hispaania väljaandele El Pais.

“Härra Assange on olnud selles olukorras üle viie aasta ja me peame leidma viisi, kuidas ta sellest välja saada. Viisi, millega kaitstakse tema õigusi, peamiselt tema õigust elule ja millega samal ajal antaks Ecuadorile võimalus mitte omada midagi, mis kahtlemata on meie riigi jaoks probleem,” ütles Moreno.

Assange taotles varjupaika Ecuadori Londoni saatkonnas, et vältida väljaandmist Rootsile seoses süüdistustega seksuaalrünnakus, mida ta ise eitab.

Assange’i sõnul on süüdistused poliitiliselt motiveeritud ja võivad viia tema väljaandmiseni USA-le, kus teda ähvardaks vangistus seoses Ühendriikide salajaste sõjaliste dokumentide ja diplomaatiliste kirjavahetuse avaldamise eest WikiLeaksis 2010. aastal.

Rootsi võimud lõpetasid mullu juurdluse Assange’i suhtes, kuid Briti võimud soovivad teda endiselt vahistada kautsjonireeglite rikkumise eest.

Märtsis võttis Ecuador Assange’ilt võimaluse välismaailmaga suhelda pärast seda, kui ta murdis 2017. aastal antud lubadust mitte sekkuda esinduses viibimise ajal teiste riikide siseasjadesse. Assange ajas Ecuadori ja Hispaania võimud iseäranis vihale, kui ta toetas Kataloonia separatiste ja nende iseseisvuspüüdlusi eelmisel aastal.

Ideaalne lahendus Assange’i jaoks oleks selline, mis hõlmaks “karistust” Briti kautsjonitingimuste rikkumise eest ja tema “välja saatmist riiki, kus teda midagi ei ohusta”, ütles Moreno.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.