"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Kolmeteistkümne riigi organisatsioonid protestivad Ida-Viru jaamades puidu põletamise vastu (1)
28. august 2018
Scanpix

Pöördumises palutakse Eestit puidu masspõletamise plaaniga mitte edasi minna ja vannutatakse välisriike selliste arengute korral Eesti taastuvenergiastatistikat mitte ostma, sest puidu süsinikuheide võib olla fossiilkütustega samaväärne või isegi kõrgem

Sel nädalal anti Eesti, Iirimaa, Luksemburgi, Hollandi ja Prantsusmaa energiasektori eest vastutavatele ministritele ning ametnikele üle kahekümne viie keskkonnaorganisatsiooni poolt allkirjastatud avalik kiri. Pöördumises palutakse Eestit puidu masspõletamise plaaniga mitte edasi minna ja vannutatakse välisriike selliste arengute korral Eesti taastuvenergiastatistikat mitte ostma, teatas kodanikuliikumine Eesti Metsa Abiks.

Allakirjutanud organisatsioonid leiavad, et taastuvenergiatoetuste maksmine pole puidu põletamise eest õigustatud, kuna puidu süsinikuheide võib olla fossiilkütustega samaväärne või isegi kõrgem.

Kirjas tuuakse veel välja, et selline samm pikendaks vastuolulisel kombel ka põlevkivitööstuse eluiga, kuna taastuvenergiaoetused suurendaksid selle kasumit, ning selgitatakse põlevkivitööstuse negatiivset mõju nii keskkonnale, kliimale kui ka inimeste tervisele. Muu hulgas rõhutatakse, et Eesti metsanduspraktika on juba ilma puidu masspõletamiseta äärmiselt intensiivne.

Allakirjutanute hulgas on organisatsioone kolmeteistkümnest riigist, sealhulgas USAst, Ühendkuningriigist, Rootsist, Leedust, Saksamaalt, Austraaliast, Saksamaalt, Prantsusmaalt, Hollandist ja Venemaalt, lisaks veel rahvusvahelise haardega ühendusi nagu World Wildlife Fundi Euroopa osakond. Eesti organisatsioonidest kirjutasid kirjale alla Eestimaa Looduse Fond, Pärandkoosluste Kaitse Ühing, Eesti Loodusturismi Ühing ja Eesti Metsa Abiks.

Kirja sisuga saab tutvuda siin.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Aleksander Laane
29. aug. 2018 12:08
Loe Euroopa Roheliste Kongressil 2017 vastu võetud Eestimaa Roheliste “Ökoeksitamise resolutsiooni” nüüd eesti keelde tõlgituna! http://erakond.ee/uudised/loe-euroopa-roheliste-kongressil-vastu-voetud-eestimaa-roheliste-okoeksitamise-resolutsiooni-nuud-eesti-keelde-tolgituna/