"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Tõnis Mölder: muutused kesklinnas on toimunud paremuse poole (0)
06. september 2018
Ilja Matusihis

"Suuri probleeme pole olnud. Lisaks Kanutile on patrull väljas ka teistes parkides. Turvapatrullide reide jätkatakse Tallinna erinevates piirkondades vastavalt vajadusele ja laekuvale informatsioonile," rääkis Tallinna abilinnapea Tõnis Mölder.

Tallinna abilinnapea Tõnis Mölderi sõnul on Tallinna kesklinnas muutused turvalisuse osas toimunud paremuse poole.

“Esialgne leping turvafirmaga oli kümneks päevaks ning pärast seda tehakse kokkuvõtteid ning otsustatakse edasised käigud. Igal hommikul saadab turvapatrull eelmisest päevast raporti. Muutused on toimunud paremuse poole. Suuri probleeme pole olnud. Lisaks Kanutile on patrull väljas ka teistes parkides. Turvapatrullide reide jätkatakse Tallinna erinevates piirkondades vastavalt vajadusele ja laekuvale informatsioonile,” ütles Mölder BNS-ile.

Kesklinna vanem Vladimir Svet rääkis BNS-ile, et turvalisusteemaga on vaatluse all kolm suunda. “Esiteks, ennetustöö tõhustamine koostöös politseiga, sotsiaal- ja tervishoiuametiga ning teiste asutustega. Sellel teemal on politsei ette valmistamas linnale suunatud ettepanekuid, mida varsti hakatakse arutama. Esimene sellelaadne kohtumine toimub juba 10. septembril. Teiseks, parkide ja avalike alade füüsiline turvamine kas turvafirmade, pargivahtide või muude meetoditega. Selles osas teeb lõpliku otsuse linna juhtkond pärast seda, kui praegune leping turvafirmaga on lõppenud ning tekib võimalus koos firma esindajate ja politseiga analüüsida, kuivõrd selline vajadus tulevikus eksisteerib. Isiklikult olen seisukohal, et suuremates parkides võiksid olla pargivahid, kes saaks operatiivselt turvafirmat ja politseid välja kutsuda ning et turvafirma palkamine oli igati ennast tõestanud, kuna sellest hetkest ei esinenud kesklinna parkides suuremaid õigusrikkumisi ning oli tagatud linnaelanike turvatunne. Kolmandaks tuleb üle vaadata, kuivõrd turvalised on kesklinna pargid oma kujunduse poolest. Selle kohta on linnaosavalitsusel olemas kokkuleppe politsei ja Arhitektide Liiduga, et koos vaadatakse ükshaaval meie parke ja mõeldakse, mida neis peaks ümber kujundama, et inimesed ent seal turvalisemalt tunneksid.”

Lisaks Kanuti aiale olid turvafirma mehitatud valvega kaetud ka Tornide väljak, Skoone Bastion, Toompark, Harju mägi, Falgi park, Politsei park, Tammsaare park, Musumägi, Lembitu park, Poolamäe park ja Linnahall. Turvamehed liikusid erinevate objektide vahet vastavalt laekunud operatiivinfole ning vastavalt vajadusele. Valveperioodi jooksul suuremaid õigusrikkumisi, näiteks kaklusi, röövimisi ja muud sellist toime pandud ei ole. On esinenud üksikuid väiksemaid rikkumisi, mille käigus on tuvastatud alkoholi tarbimine ja/või suitsetamine alaealise poolt. Mitmes kohas täheldati erinevaid noortest koosnevaid kampasid, milles oli paarkümmend inimest, aga suuremaid intsidente siiamaani ei ole toimunud.

Esmaspäeval kell 16 alustas tööd kokku kümme USS Security turvatöötajat – Kanuti aias oli turvamas neli turvameest, Musumäel kaks, Poolamäe pargis kaks ning Toompargis kaks.

Musumäel kell 16.20 oli 20-ne pealine eestlaste kamp, kes pärast turvatöötajate saabumist kell 16.40 lahkus, Musumäelt liikus kamp turvamehi nähes Toomparki. Turvatöötaja sõnul oli kamp rahulik ning nendega vesteldi. Suitsetajad tegi seda varjatult eemal.

Toompargis kell 19.55 alustas politsei reidi. Kontrolliti kõikide dokumente ja kainust – kõik oli korras. Politsei esindaja kogus pargist noored kokku, umbes 20 isikut ning palus neil lahkuda, mida noored ka tegid. Kell 20 kutsuti Kanuti parki politsei seoses kahe alaealisega, kes tegid suitsu ja võisid olla ka joobes. Politsei alustas menetlust ning võttis turvatöötajalt kirjaliku tunnistuse.

Kell 20.45 märkasid turvatöötajad Toompargis tõuklemist ühe pundis oleva noormehe poolt teise noormehega. Turvatöötajad jõudsid reageerida, intsident ei eskaleerunud ning turvatöötajad kutsusid politsei. Politsei käis koos turvatöötajatega läbi kõik pargid – Kanut ja Toomparis noori ei olnud ning Musumägi oli rahulik peale kella 22.

Tallinna Kesklinna valitus sõlmis 28. augustil turvafirmaga USS Security lepingu, et võtta linnaosa pargialad ajutise mehitatud valve alla, kusjuures vajadusel on turvatöötajad väljas ka öösiti.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.