"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Esita uueks aastaks omavalitsusele oma täpne aadress! (0)
10. september 2018
Scanpix

Kui inimene on riigile oma aadressina teada andnud vaid valla või linnaosa, kuid mitte maja-  ja korterinumbri, võib ta omavalitsuse teenustest ilma jääda.

Uuest aastast jõustub uus rahvastikuregistri seadus, mis tähendab, et inimesed, kellel on praegu rahvastikuregistris aadressiks vaid vald või linnaosa, aga puudu majanumber, küla vms, peaks kindlasti oma täpsest aadressist teada andma. Vastasel juhul lähevad nende elukohaandmed uuest aastast rahvastikuregistris tühjaks ja nad võivad ilma jääda omavalitsuse teenustest. “Soovitame kõigil, keda muudatus puudutab, esitada esimesel võimalusel oma täpsed elukohaandmed omavalitsusele,” ütles siseministeeriumi töötaja Enel Pungas. “Andmete muutmist ei tasu jätta viimasele hetkele, sest muidu võib jaanuaris tabada halb üllatus, kus inimene jääb ilma teenustest nagu lasteaiakoht, juhiloa pikendamine vms.”

Siseministeerium saatis aprillis kõikidele neile, kes kuuluvad sihtrühma ja kelle meiliaadress on rahvastikuregistris olemas, ka e-kirjaga kirjaliku teavituse. Kordusteavitus on plaanis sügisel. Samas pole rahvastikuregistris ligi kolmandikku meiliaadresse.
Elukoha registreerimine on lihtne: seda saab teha paari minutiga eesti.ee veebilehel, samuti võib selleks minna omavalitsusse kohale või anda endast sinna märku posti ja e-posti teel. Praegu  kehtiva seaduse kohaselt on inimesel kohustus oma elukoha andmeid uuendada 30 päeva jooksul alates uude elukohta elama asumisest, uuest aastast on see tähtaeg 14 päeva.

Tallinnas puudutab muudatus enam kui 17 700 inimest, üle Eesti aga praeguse seisuga enam kui 38 000 inimest, kellest ligi 40% on välisriikide kodanikud.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.