"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Nestor: rõõm selle üle, et Trump ja Putin Eestist ei rääkinud, kriibib hinge (1)
10. september 2018
Scanpix

"Selle suve kõige tõsisem lugemine oli ühe päevalehe juhtkiri, mis ilmus peale kahe maailma suure riigi juhi [Donald Trumpi ja Vladimir Putini] kohtumist Helsingis," rääkis Riigikogu esimees Eiki Nestor. "Pealkirja ei mäleta, aga sisu on lühidalt kokku võetav järgmiselt - õnneks läks mööda, meist nad ei rääkinud. Juhtkirja autorist saan aru, aga kriibib hinge ikkagi, et selline juhtkiri pidi üldse ilmuma. Olgu siis või valeuudiste poolt üles köetuna."

Riigikogu esimees Eiki Nestor ütles riigikogu 13. koosseisu 8. istungjärgu avaistungil peetud kõnes, et segaduses inimesi on lihtne hirmutada ja nendel hirmudel päevitavad populistid ja demokraatlikke väärtusi ka oma riigis jalge alla tallavad tegelased kasutavad seda rõõmuga ära.

“Seetõttu on meile oluline ja arusaadavam, et mis iganes katse kas või ainult murendada meiega samu väärtusi kandvate riikide ja rahvaste ühtsust, ei ole meie huvides,” sõnas Nestor. “Ütlemine – “Eesti eelkõige”, tähendab Eesti jaoks ka – “Ühinenud Euroopa eelkõige”, demokraatlike õigusriikide kaitseliit – “NATO eelkõige”.

Nestor lausus, et ta ei karda olla sinisilmne, aga usub, et enamus valijaid Eesti sõprade juures on sama meelt, kui ütlemisse oma riigi nimi kirjutada. “Ja mitte ainult saatusekaaslastes Lätis ja Leedus vaid kõigis meie liitlasriikides. Aga ometigi on osa valijaid hakanud selles kahtlema ja tugevasti kahtlema. Mujal rohkem, meil tänu Molotovile ja Ribbentropile vähem. Öelda, et need inimesed on lihtsalt rumalad, oleks rumalus. Suurim väljakutse demokraatlikele riikidele on anda tagasi kindlustunne neile inimestele, kelle jaoks uus tegelikkus on osutunud liiga keerukaks,” rääkis ta. “Inimest, kes ei tea, mida teha, on lihtne hirmutada. Ja hirmudel päevitavad populistid ja demokraatlikke väärtusi ka oma riigis jalge alla tallavad tegelased kasutavad seda rõõmuga ära. Mul oleks hea meel, kui nende eesmärgid oleks erinevad, aga mine sa tea.”

“Siinkohal rääkisin ma Eesti huvidest ja ole sa parem- või vasakpoolne või üldse ilma pooleta, siis vabadus ongi meie ühine huvi,” ütles Nestor. “Kes ei usu, lugegu põhiseadust. Selle suve kõige tõsisem lugemine oli ühe päevalehe juhtkiri, mis ilmus peale kahe maailma suure riigi juhi [Donald Trumpi ja Vladimir Putini] kohtumist Helsingis. Pealkirja ei mäleta, aga sisu on lühidalt kokku võetav järgmiselt – õnneks läks mööda, meist nad ei rääkinud. Juhtkirja autorist saan aru, aga kriibib hinge ikkagi, et selline juhtkiri pidi üldse ilmuma. Olgu siis või valeuudiste poolt üles köetuna.”

Nestor märkis, et ühistele väärtustele põhinev koostöö Euroopas ning mitmete rahvuste rahumeelne koos elamine Eestis on edulugu, mida tunnevad ähvardusena need, kes on harjunud omakasu eesmärgil riike ja rahvaid üksteise vastu üles ässitama. “Ärme teeme neile seda kingitust,” ütles ta.

Riigikogu esimees ütles, et täiesti arusaadavalt on reeglitel põhineva rahvusvahelise korra murenemine on tekitanud paljudes ärevust.

“Austades igati teiste riikide ja rahvaste poolt demokraatlikult langetatud otsuseid ei ole Eestil mingit võimalust mitte meelde tuletada Euroopa kurba ajalugu eelmise sajandil. Ka me ise ei tohi seda unustada. Uskudes ja usaldades täielikult meie välis- julgeolekupoliitilisi teenistusi soovin neile jõudu, jaksu ja edu. Mul on hea meel, et ka riigikogus oleme me suutnud hoida nendes poliitikates valdavalt ühtset meelt ja olen täiesti veendunud, et nii saab olema ka järgmises riigikogus, mille koosseisu otsustavad valijad järgmise aasta märtsis.”

 

Riigikogu XIII koosseisu VIII istungjärk kestab 10. septembrist 20. detsembrini. Tegemist on selle Riigikogu koosseisu viimase sügisistungjärguga.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Gorba klaaris
10. sept. 2018 16:55
Lugupeetavad Donald Trumpil ja Vladimir Putinil on tegemist täiesti piisavalt ja teatavasti Mihhail Gorbatšov suutis omalajal Eesti, Läti ja Leedu küsimuse lahendada. Trumpil on momendil piisavalt tegemist oma Süüria klientidega sest USA tahab vähemalt teat mõju Süürias säilitada. Seega on vaja peade nüsijaid demokraate ja kurdi kommuniste. Putin samas vaatab momendil üle suhtumised Molotov-Ribbentropi pakti sünnitisse elik Ukraina NSV-sse kuis täpselt need Jossif Stalini sätitud piirid jooksevad. Ilmselt oluline FSB esinduste rajamine Donetski ja Luganski ja hiljem siis kuhu...