"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Riik laiendab abivahendite toetuse saajate ringi (0)
18. september 2018
Scanpix

Seaduse muudatusega on võimalik tagada ka hoolekandeasutuses viibivatele inimestele sama kvaliteetsed ja vajadustele vastavad abivahendid kui täna kodus elavatele inimestele, märkis riigikogu sotsiaalkomisjoni liige Marika Tuus-Laul.

Riigikogus arutab täna seaduse eelnõu, mille eesmärgiks on tagada abivahendite ostmisel või üürimisel riigi osaluse kompenseerimine hoolekandeasutuses viibivale inimesele võrdselt kodus elava inimesega.

Praegu kehtiva sotsiaalhoolekande seaduse kohaselt kompenseeritakse hoolekandeasutuses viibivatele inimestele abivahendite ostmisel või üürimisel riigi osalus ainult individuaalsete abivahendite (näiteks protees, ortoos) puhul, kuid mitteindividuaalsete abivahendite (näiteks ratastool, mähkmed) puhul mitte.

“Muudatuse jõustumise järgselt ei kehti enam erisus, mille kohaselt ei ole hoolekandeasutuses viibivatel inimestel õigust mitteindividuaalsete abivahendite ostmisel või üürimisel riigi osaluse kompenseerimisele,” ütles Riigikogu sotsiaalkomisjoni liige Marika Tuus-Laul. “Vastav erisus jäetakse alles isikute puhul, kes viibivad vangistuses või eelvangistuses, kuna tegu on riigieelarvest rahastatava teenusega.”

Keskerakonna fraktsiooni liige Tuus-Laul ütles, et abivahendit vajavat inimest koheldakse võrdselt sõltumata, kas ta elab kodus või hoolekandeasutuses.

Tuus-Laulu sõnul paraneb seaduse muudatuse tagajärjel hoolekandeasutuses viibivate inimeste elu- ja hooldusteenuse kvaliteet.
“Seni on mitteindividuaalseid abivahendeid ostnud hoolekandeasutuses viibivad inimesed ise või on hooldekodu need taganud,” märkis Tuus-Laul.

“Tihti ei ole inimesel olnud rahalist võimalust tagada kaasaegseid ja kvaliteetseid abivahendeid ning hoolekandeasutused on kas välisabi korras saanud abivahendid või soetanud kasutatud tooted, mis ei ole pruukinud olla parimas töökorras ega vastata inimese individuaalsetele vajadustele.”

Tuus-Laulu sõnul ei ole eelnevast tulenevalt hoolekandeasutuses viibivatel inimestel sageli olnud juurdepääsu kvaliteetsetele ja neid kõige paremini toetavatele abivahenditele.

“Käeoleva muudatusega on võimalik tagada ka hoolekandeasutuses viibivatele inimestele sama kvaliteetsed ja vajadustele vastavad abivahendid kui täna kodus elavatele inimestele,” märkis Tuus-Laul.

Riigikogu arutab täna “Sotsiaalhoolekande seaduse muutmise seaduse eelnõu,” millest tulenevad muudatused on kavas jõustada 2019. aasta 1. jaanuarist.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.