"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Tallinna Ülikooli teadusnädalal saab ajas rännata (0)
20. september 2018
Scanpix/ Teadlaste Öö 2017 Pernova loodusmajas

Tallinna Ülikoolis saab Teadlaste Öö festivalil õppida tsaariaegses koolitunnis. "Ulakamad saavad nuheldud kitsejalaga," hoiatas EPAM-i direktor Veronika Varik.

Järgmisel nädalal peetakse paljudes paikades Teadlaste Öö festivali. Tallinna Ülikool pakub festivali nädalal 24. –27. septembrini sarnaselt varasemate aastatega mitmekesist programmi, mis pakub teadmisi ja avastamisrõõmu igas vanuses inimestele.

Selle aasta festivali teemaks on Eesti teadus- ja kultuuripärand läbi viimase 100 aasta. Programmi mahuvad mitmesugused töötoad, loengud, põlvkondadevaheline viktoriin, konverents, arutelud, raamatuesitlus ja palju muud.

Teadusnädal algab esmaspäeval, 24. septembril Rävala puiesteel Eesti pedagoogika arhiivmuuseumis (EPAM) ajaloolise koolitunniga, mille peakorraldajaks on muuseumi direktor Veronika Varik. Seal tuleb juttu haridusest Eesti Vabariigis aastatel 1918-1940 ning samuti nõukogude- ja tsaariaegsest koolist.

Tsaariaegse kooli muuseumitund viib huvilised ajas tagasi 19.-20. sajandi vahetuse kooli. “Läbi mängitakse toonase õpilase koolipäev, proovitakse krihvliga tahvlile ja hanesulega kirjutamist, gooti kirjas tekstide lugemist. Ulakamad saavad nuheldud kitsejalaga!” tutvustab Varik ajaloolist koolitundi.

Nõukogude Eesti kooli käsitlevas blokis aga õpetatakse kaelaräti sidumist, arvelaual ja lükatil arvutamist. Tsiviilkaitse tunnis tuleb aja peale pähe tõmmata gaasimask.

Teadusnädala esimesel päeval pakub TLÜ Akadeemiline Raamatukogu veel ekskursiooni, mille käigus saab külastada vanaraamatu keskuse muuseumituba ning heita pilk samuti digiteerimiskeskusesse.

Kolmapäeval on teadusnädala programmis plagiaaditeemaline loeng, raamatuesitlus ja inimluude uurimise töötuba. Viimases saab tutvuda arheoloogilistelt välitöödelt leitud inimluudega. Samuti saab teada, kuidas eristada inim- ja loomaluid, kuidas määrata indiviidi vanust ja sugu ning kuidas tõlgendada erinevaid luudel olevaid jälgi.

Teadust ja kultuuripärandit täis nädal jätkub neljapäeval TLÜ ühiskonnateaduste instituudi Eesti demograafia keskuse teaduri Tiina Tambaumi põlvkondadevahelise vaimu värskendava ja tervendava mälumänguga „Tunnen ja ei tea“.
Võistlejatel tuleb ära arvata erinevaid fakte, fotosid, nähtuseid ja seda nii tänapäeva kui ka mineviku kohta.

Viktoriini korraldaja, TLÜ ühiskonnateaduste instituudi Eesti demograafia keskuse teaduri Tiina Tambaumi sõnul on mälumäng “Tunnen ja ei tea” vaimu teravdav loominguline meelelahutus, kus on võimalik naerda nii enda kui teiste üle ning avastada, et endast 50 aastat vanemad või nooremad on üsna samasugused kui sa ise.

Samal päeval, 27. septembril on kõik oodatud veel loodus- ja terviseteaduste instituudi konverentsile, mis võtab vaatluse alla tuleviku katsumused ja võimalused. Teiste hulgas peavad ettekandeid spordibioloogia professor Kristjan Port, süsteemibioloogia külalislektor Kairi Koort ja isiksusepsühholoogia lektor Aleksander Pulver. Pärast iga ettekannet toimub arutelu.

Programmiga saab lähemalt tutvuda Tallinna Ülikooli Facebooki lehel või meie kodulehel aadressil tlu.ee/teadusnädal, kus saab end sündmustele registreerida

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.