"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Eesti saab juurde kuuenda rahvuspargi (0)
26. september 2018
Scanpix

Riigikogus läheb täna esimese lugemisele seaduseelnõu, mille kohaselt muudetakse senist looduskaitseseadust ning luuakse uus Alutaguse rahvuspark.

Riigikogu keskkonnakomisjoni liikme Valeri Korbi sõnul on Ida-Virumaa paljudele eestlaste jaoks tuntud eeskätt tööstuspiirkonnana, mistõttu kipuvad sealsed looduslikud väärtused ununema. “Nagu paljudes teistes Eestimaa piirkondades, jagub ka Ida-Virumaal haruldasi soo,- metsa- ja rannikumaastike, mida on oluline kaitsta ning säilitada. Rahvuspark aitab inimestele veelgi enam teadvustada elukeskkonna väärtuste hoidmist ning tõstab keskkonnateadlikkust,” sõnas Valeri Korb, lisades, et tegemist on positiivse otsusega Ida-Virumaa elu- ja looduskeskkonnale.

Eelnõu järgi hakkavad Alutaguse rahvusparki kuuluma Puhatu, Agusalu, Muraka ja Selisoo looduskaitsealad ning Kurtna, Smolitsa, Jõuga, Struuga ja Mäetaguse maastikukaitsealad, Narva jõe ülemjooksu hoiuala ning Iisaku parkmetsa kaitseala. Kavandatava rahvuspargi pindala on 43 568 hektarit. “Senised kaitse all olevad piirkonnad liidetakse, et tekitada üks terviklik rahvuspark, kuid olemasolevate kaitsealade vahele jäävaid piirkondi loodava rahvuspargiga siiski ei liideta,” ütles Keskerakonda kuuluv Valeri Korb.

“Rahvusparkide külastamine on inimeste seas populaarne ning Ida-Eesti loodusel on inimesele nii mõndagi pakkuda. Loodetavasti aitab Alutaguse rahvuspark muuta inimeste senist arusaama Ida-Virumaast ning loob piirkonnale uue kuvandi, kus on palju muudki peale elektri ja põlevkivi tootmise,” lisas Valeri Korb.

Täna kehtiva looduskaitseseaduse järgi on Eestis viis rahvusparki: Lahemaa, Karula, Soomaa, Vilsandi ning Matsalu. Seaduse jõustumisel lisanduv Alutaguse rahvuspark on kuues.

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.