"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Meepäevad pakuvad ka käsitööd ja keraamikat (0)
01. oktoober 2018
Scanpix/ Illustreeriv pilt

Saab maitsta eestimaist mett ja meesegusid ning küsida tootjailt tervisenõu.

Eesti meetootjate ühendus korraldab 13. ja 14. oktoobril lillepaviljonis kogupereürituse “Eesti mee päevad”, kus laias valikus kohalikku mett on müügil omahinnaga. Kell 11 kõneleb Uuskaubi ürditalu perenaine Sirje Aiaots, kuidas mee- ja ravimtaimed organismi turgutavad. Kell 13 selgitab Harju veterinaarkeskuse juhataja asetäitja Arvi Raie põuase suve mõju mee kvaliteedile. Tema sõnul midagi halba põuane suvi üldjuhul ei teinud, meesaagid on võrreldes eelmise, vihmase aastaga tunduvalt paremad.

Raie kinnitas, et eestimaise mee puhtus pole mingi müüt, vaid kontrollitud tõsiasi. “Kontrollime ja jälgime mee kvaliteeti pidevalt,” ütles ta. “Eesti mesinikud on tublid olnud, sest mee võltsimise ja rikkumise juhtumeid pole ette tulnud, võltsmesi on pigem sisse toodud. Veterinaar- ja toiduamet teeb pidevat järelevalvet ja võtab proove, ebakvaliteetne mesi  kõrvaldatakse müügilt. Eestisse jõuab võltsmesi valdavalt väljastpoolt Euroopa Liitu, näiteks Ukrainast, sel aastal aga pole meil võltsmett avastatud.”

Kell 15 pakub uusi meetooteid maitsta Maarika Puusepp, kelle mesindustalu pälvis mullu parima alternatiivtalu tiitli. Degusteerida saab ka tänavuse meekonkursi võitnud Mummi talu mett. Lettidel on taruvaik ja õietolm ning tervistavad ja kosutavad meesegud. Kohal on Tartu ülikooli kliinikumi arst-õppejõud, mesindussaaduste ravi konsultant dr Ilmar Särg.

Meepäevadel saab osta ka ravimtaimi jt loodustooteid, mee- ja loodustoodetest tehtud preparaate, aga ka kosmeetikat, ehteid,  käsitööd, keraamikat, parfümeeriat ja loodusakvarelle. Lapsed saavad joonistada, värvida, voolida ja jälgida mesilasi vaatlustarus. Kohvik pakub meesööke ja -jooke.

Meepäevad kestavad lillepaviljonis (Pirita tee 26) kella 17-ni. Pilet maksab täiskasvanutele kaks, pensionäridele ja õpilastele üks ning perele kolm eurot.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.