"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Eesti õigussüsteem paistab silma lühenenud menetlustähtaegadega (0)
10. oktoober 2018
Scanpix

"Positiivne hinnang Eesti kohtusüsteemile näitab, et me liigume õiges suunas. Võrreldes teiste riikidega on meie keskmine menetlustähtaeg väga hea ning kohtuasjad ei veni, vaid liiguvad oma kindlat menetluslikku rada," lausus justiitsminister Urmas Reinsalu.

Euroopa Nõukogu avalikustas oktoobris võrdleva ülevaate Euroopa Nõukogu 47 liikmesriigi õigussüsteemide kohta, kus Eesti õigussüsteemi tõsteti positiivselt esile lühenenud menetlustähtaegade ning kohtusüsteemi ülalpidamise tasude poolest, vahendas BNS.

“Positiivne hinnang Eesti kohtusüsteemile näitab, et me liigume õiges suunas. Võrreldes teiste riikidega on meie keskmine menetlustähtaeg väga hea ning kohtuasjad ei veni, vaid liiguvad oma kindlat menetluslikku rada,” lausus justiitsminister Urmas Reinsalu.

Raportis on Eestit esile tõstetud kohtujuristide ametikohtade loomisega, mis on avaldanud positiivset mõju meie menetlustähtaegadele. Lisaks on Eestit esile tõstetud seoses sellega, et tsiviil-, haldus- ja kriminaalasjades on menetlustähtajad lühenenud ning see trend on olnud püsiv juba mitu aastat.

Eesti kohtusüsteem paistab raportist positiivselt silma ka sellega, et Eesti maksumaksja kulutab vähem raha kohtusüsteemi ülalpidamisele kui keskmiselt Euroopa Nõukogu riikide maksumaksjad. Ühe elaniku kohta kulutab Eesti kohtusüsteemile 31 eurot, kui riikides keskmiselt kulutatakse selleks elaniku kohta 39 eurot.

Jätkuvalt paistame teiste seast silma ka heade tulemustega IT-lahenduste kasutamise poolest. Eraldi on ülevaates mainitud e-toimiku infosüsteemi kui positiivset näidet, millega saavutada efektiivsemat töökorraldust.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.