"Kui vanasti said inimesed tänaval petta, siis nüüd internetis."

Joosep Kaasik, Põhja prefekt
Koolivaheaeg viib lapsed rappa (0)
20. oktoober 2018
Eesti Ajaloomuuseum

 Õpilased saavad koolivaheajal filmirekvisiite meisterdada, näitemängu teha ja Viru rabas tasuta retkel loodust tundma õppida.

Ajaloomuuseumi filmimuuseumi lastelaager “Seikleme filmis” avab 9-12-aastaste laste ees 24. ja 25. oktoobril filmikunsti saladusi. Näiteks kust võtavad filmitegijad mõõku, võlukeppe ja teisi asju, mida ei saa poest osta? Või kas saab teha rekvisiidi torust ja joogamatist? “Kõik need rekvisiidid teeme ise,” lausus muuseumipedagoog Kristi Paatsi, “pärast saavad lapsed omavalmistatud asjad koju kaasa. Nad teevad filmi algusest lõpuni ise valmis – kirjutavad stsenaariumi ja näitlevad. Selgitame neile tervet filmi valmimise tsüklit ja avastame filmitrikke. Kaamerat hoiab muuseumipedagoog. Nelja-viieliikmelistes rühmades valminud filmid saavad lapsed juba laagri lõppedes oma vanemate meilile saata.”

Varjuteater eelistab hämarust

Kahepäevase laagri hind 38 eurot sisaldab programmipileteid, tegevusi, meisterdusi ja sööke. Registreeruda saab ajaloomuuseumi kodulehel. Lõunat pakub Maarjamäe lossi restoran.

Oma lugu sünnib ka šabloonidega varjuteatris. Varjuteatri kunsti õpetab 25. ja 26. oktoobril Kadrioru lastemuuseum Miiamilla, pakkudes 8-11-aastastele lastele ainulaadset võimalust veeta muuseumis terve öö. Ringi liigutakse pimeduses, sest nii näeb hämaras värvitute asjade varje kõige paremini. Ööhämaruses aetakse juttu ka väikeses tähetornis.

Laagri osalustasu on 48 eurot, raha tuleb muuseumi piletikassasse maksta hiljemalt 23. oktoobriks. Osalustasu sees on kõik  materjalid, neli toidukorda ja muuseumipiletid. Laagrisse on oodatud 25 last.

Multikaid õpetab koolivaheaja laagris tegema Nukufilmi lastestuudio.

Soe lõunasöök

Kose vabaajakeskus pakub puhkust väljas ja viib lapsed 23. oktoobril kell 12 matkama sügiskaunile Lahemaale. “Sõidame linnaosa terviseedendaja juhendamisel bussiga Viru rabasse,” ütles noorsootöötaja Eerika Saag. “Õpime tundma meie tüüpilist kõrgsoo taimestikku ja peame piknikku raba vaatlustornis.” Matk on osalejaile tasuta, kaasas võiks olla näksimist ja veepudel. “Kõik on oodatud,” ütles Saag ja kutsus ka vanemaid koos lastega koolivaheaega veetma. “Kui näiteks lapsevanem tahab rabaretke kaasa teha, saab ta autoga kohale sõites meiega matkarajal liituda.”

Registreeruda saab 22. oktoobrini vabaajakeskuses või e-posti aadressil kose@piritavak.ee .
Vanalinna vennaskonna linnalaager “Sada tähtsat asja” viib vähemalt 8-aastased lapsed 23. ja 24. oktoobril muuseume külastama, lustima ja meisterdama. Kella 10-16 kestvad laagripäevad tutvustavad Kiek in de Köki, Neitsitorni, Tallinna Vene muuseumi  ja fotomuuseumi. Kahepäevase laagri hind on 40 eurot, raha saab maksta laagripäeva hommikul muuseumi kassasse. Mõlemal päeval ootab lapsi soe lõunasöök, õpitoad ja mängud. Tasuda saab ka ühe päeva kaupa.

 

 

 

Sügisvaheaeg toob lasteni põnevad üritused

• Tallinna noortekeskused avavad koolivaheaja nädalal noortele oma uksed tavapärasest varem ehk juba kell 12, tegevused kestavad iga päev kella 20-ni. Lisaks koolivaheaja linnalaagritele on keskustes kavas sporditreeningud, keeletunnid, töötoad;  korraldatakse ühiseid ekskursioone Tallinnas ja mujal, filmiõhtuid jm põnevat.

• Valdeku ja Pääsküla noortekeskus plaanivad koos noortega ühist matka, lisaks tutvutakse nädala jooksul eri kultuuridega, tantsitakse ja meisterdatakse.

• Kristiine noortekeskuses on kavas vaheaja programm “Koolivaheaeg tuleb pauguga!”, mis on pühendatud füüsikamaailmaga tutvumisele. Saab külastada energia avastuskeskust, osaleda töötoas “Peadpidi füüsikas” ning näha oma silmaga päris ehtsat välku. Noortekeskuste koolivaheaja kavaga saab tutvuda https://www.tallinn.ee/est/noorteinfo/Uudis-Koolivaheaeg-Tallinna-noortekeskustes?filter_otsing_uudis_rubriik_id=267

• Juba traditsiooniks kujunenud linnalaager “Kaheksa ühe hoobiga” toimub ka sel koolivaheajal, koondades ühe nädala sisse kaheksa eri muuseumi põnevad ettevõtmised. Peaaegu kõik tegevused toimuvad vanalinnas, ühe kilomeetri raadiuses. Laager pakub head võimalust saada osa põnevatest haridusprogrammidest, tänu sellele on iga päev eri näo ja teoga. Laagrisse oodatakse 1.-3. klassi õpilasi.

• Tantsustuudio Free Flow Studio pakub kogu koolivaheaja vältel iga päev tasuta trenne. Proovida saab üle 15 eri tantsustiili – hiphopi, house’i, akrobaatikat, breiktantsu jm.

• Keskraamatukogu ootab koolivaheajal tasuta tegevustele. Saab teha teatrit, kuulata toredaid loomajutte ning osaleda filmiõhtul. Tegevused toimuvad üle linna haruraamatukogudes. Lisaks ühistele lauamängu- ja lugemisõhtutele viib raamatukogu kummituslikule jalutuskäigule vanalinnas. Keskraamatukogu vaheajaüritused leiab  https://keskraamatukogu.ee/lasteleht/sugisvaheajal-raamatukogus/

• Sügisvaheaja sündmuste kava Tallinna noorteinfo lehel www.tallinn.ee/koolivaheaeg

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.