"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Riik läheb üle andmepõhistele juhtimisotsustele (0)
28. oktoober 2018
Dmitri Povilaitis

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Rene Tammist ning statistikaameti peadirektor Mart Mägi allkirjastasid koostööleppe, et parandada riigipoolset avalike andmete analüüsimise võimet – andmete rakendamine võimaldab teha täpsemaid otsuseid avalikus sektoris ning tõhustada äriprotsesse ettevõtluses.

Valitsussektor ja erasektor seisavad silmitsi väljakutsega töödelda üha kasvavaid andmemahte ja paremini hinnata hetkel toimuvaid majandusprotsesse, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM). Ettevõtjatele on ajakohased majandusandmed vajalikud äriotsuste langetamiseks. Valitsussektor suudaks andmeid paremini kasutades teha kvaliteetsemaid majanduspoliitilisi otsuseid ja täpsemalt suunata riiklikke teenuseid.

“Kõik Eesti riigiasutused koguvad iga päev suurel hulgal andmeid, kuid meil puuduvad vajalikud analüüsimudelid nende kasutamiseks. Majandusministeeriumi ja statistikaameti koostöö eesmärk on panna alus andmete praktilisele rakendamisele nii valitsuses endas kui ka pakkuda neid ettevõtjatele kasutamiseks. Seejuures on oluline andmete reaalajas kasutamise võimalus, mitte ainult tagantjärele tarkusena,” ütles Tammist.

Andmekaeve reaalajas rakendamise võimekus puudutab eelkõige väliskaubanduse ja maksukogumise käigus tekkivaid andmeid. Riigi toetuse suurus on 1,4 miljonit eurot kolmeks aastaks. Toetuse abil loob statistikaamet lisaks majandusandmete analüüsimudelitele ka laiema andmekaeve võimekuse riigisektoris.

“Reaalaja andmete rakendamise potentsiaal Eesti majanduse konkurentsivõime kasvatamisel on väga suur. Kuid seda takistavad ebapiisavad, kasutuseta, killustunud või vananenud andmebaasid, nende kasutamise reeglid ning puuduvad kompetentsid,” lisas Tammist. “Prognoosimudelid eeldavad erinevate andmete kombineerimist, seega tasub hinnata ka teistes valdkondades tekkivate andmete väärtust. Loodan, et käesolev andmekaeve projekt on esimene paljudest ning loob aluse riigi ja erasektori koostööks suurte andmehulkade väärindamisel.”

Statistikaameti peadirektor Mart Mägi ütles, et andmekaeve pilootprojekt on oluline samm andmeanalüütika võrgustiku loomisel riigis ning lisas, et tal on heameel, et see sünnib riigiasutuste, erasektori ja teadlaste koostöös.

“Lähikümnendi nutika riigi ja andmepõhiste otsuste tegemise olulisim alustala on kvaliteetsed, õiges vormis ja õigeaegsed andmed,” märkis Mägi. “Oluline on sealjuures võimekus juba kogutud andmeid taaskasutada ning topelt kogumise vältimine.”

Lisaks andmekaevele on mullu käivitatud IKT-arenguprogrammi fookuses tööstuse ja ehituse digipööre ning e-residentsuse projekti laiendamine. Programmis panustatakse ka erinevate majandusharude jaoks 2000 IT-spetsialisti Eestisse toomisele ning küberkaitse teadus- ja arendustegevuse tugevdamisele ülikoolides. Programmi kogumaht on 28 miljonit eurot.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.