"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Indrek Neivelt: vabatahtlik pensionisammas langetaks ühiskonna stressitaset (0)
04. november 2018
Scanpix

Ettevõtja Indrek Neivelt kirjutab, et teise pensionisamba vabatahtlikuks muutmise mõju oleks suurem kui esmaspilgul tundub.

Erakond Isamaa tegi ettepaneku pensioni II sammas vabatahtlikuks muuta. Küll aga ei ole liberaalsed erakonnad sellega nõus ning arvavad, et inimest tuleks sundida pensioniks koguma. Helir-Valdor Seeder on aga seisukohal, et pensioni II sammas tuleks sootuks likvideerida, vahendas ERR.

Neivelt räägib, et keskmiselt on tarbimislaenu võtnud inimesel laene umbes 4000 eurot ning pensionifondides alla 6000 euro. Nõnda oleks võimalik suurema osa laenudest pensionisäästude arvelt tagasi maksta. See aga vähendaks stressitaset ning kokku jääks eestlastele aastas kätte 200 miljonit eurot, mida näiteks säästa. Samas kui pankadel jääks 200 miljonit aastas teenimata.

Vastuargumentina tuuakse välja, et kui laenust vabanetakse, võetakse uus. Neivelti sõnul on muidugi ka selliseid inimesi, ent riik peaks soodustama inimeste ratsionaalset käitumist, mis on kõigepealt maksta tagasi kallid laenud.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.