"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Aegade suurim linnaeelarve annab raha koolidele ja puuetega inimestele (0)
05. november 2018
Albert Truuväärt

Väike-Ameerika tänavale on kavas rajada suur spordipark, Nõmme välibasseinide vett hakkavad soojaks kütma päikesepaneelid ning Pae tänaval võib peagi patseerida promenaadil.

Tallinna linnavalitsus esitas volikogule linna järgmise aasta eelarve, mis tõotab tulla kõigi aegade suurim. Linnapea Taavi Aasa sõnul on linna eesmärk veidigi leevendada puuetega laste lähedaste olukorda. “Oluline on hooldajatoetuse suurendamine – kui varem on seda suurendatud nelja-viie euro kaupa, siis nüüd tõuseb sügava puudega inimesele 40 eurolt sajale,” lausus Aas. “Raske puudega hooldaja toetus tõuseb 30 eurolt 50 eurole ning raske ja sügava puudega lapse tugiisiku tunnitasu viielt eurolt kuuele eurole.”

Tallinna puuetega inimeste koja tegevjuht Mihkel Tõkke ütles, et nüüd on vältimatuid kulutusi märksa kergem katta. “Sellest on ikka abi, kuna muudatus on päris tuntav. See on samm õiges suunas! Suurem toetus aitab katta lisakulutusi, näiteks ravimitele, toidulisandeile ja transpordile.”

Saksa gümnaasium korda

Tondi põhikooli uue hoone ehitusega paranevad oluliselt ka erivajadustega laste õppimisvõimalused. Senine aegunud õppehoone lammutatakse ja uus maja ehitatakse juba spetsiaalselt kooli õpilaste vajadusi arvestades. Kool saab ka suure kunstiklassi. “Uue koolihoone kunstiklassi tulevad näiteks molbertid, erilised lauad ja digivahendid,” mainis õpetaja Silvia Paluveer.

Paluveeri sõnul aitavad avardunud kunstiteraapia võimalused erivajadustega laste arengule oluliselt kaasa. Kooli üks eesmärke on arendada lastes iseseisvat hakkamasaamist. “On väga oluline, et silm ja käsi koos töötaksid,” selgitas ta. “Mõelge, kui palju peab aju tegema tööd selleks, et käsi liiguks! Käsi ju ei liigu, kui aju vastavaid signaale ei saada.”

Täielikult remonditakse järgmisel aastal Tallinna Saksa gümnaasium. Kool saab juurde õpperuume, laiendatakse koolisööklat ja luuakse uusi spordivõimalusi.

Hariduse ja kultuuri kõrval läheb suur osa investeeringuid teedele ja tänavatele, millest tähtsaim on Reidi tee ehitus. Olulisel kohal on Vanasadama ja kesklinna vahelise liikumise arendus.

Staadion tantsupeoks korda

Eelarve jagab raha Nõmme spordikeskuse välibasseinide remondiks, kuhu on plaanis rajada päikeseküttega veesoojendussüsteem. Viimase suurema uuenduskuuri läbis spordikeskus direktor  Toomas Klaseni sõnul tosin aastat tagasi. “Praegune plaan on paigutada kahe basseini vahelisele saarekesele kaksteist päikesepaneeli,” rääkis Klasen. “Nende abil peaks suvel suplusvesi paari-kolme kraadi võrra soojem saama ja tõusma 22 kraadi kanti. Päikesepaneelid saavad asukohaks saarestikul asuva vabaõhubangalo katuse.”

Kalevi keskstaadion saab korda tantsupeoks, suuremad tööd lõpevad 2020. aasta lõpuks. Lastestaadionile (Suur-Ameerika 3 / Väike-Ameerika 4) on plaanis rajada laia valikuga spordipark kogu linna rahvale. Ehitajate teele on plaanis rajada suusatunnel ja Pae asumisse jalakäijate promenaad. Uue spordiväljaku rajamisega tehakse Lasnamäel algust Katleri 2a kinnistul.

“Eelarve kogumaht on 761 miljonit eurot, seda on pea 80 miljonit eurot rohkem kui tänavune esialgne eelarve,” ütles linnapea Taavi Aas, lisades, et viie aastaga on eelarve maht kasvanud enam kui kolmandiku võrra. “Seda võiks nimetada eelarveks, mis on senisest enam suunatud puuetega inimestele, seda nii toetuste kui investeeringute poole pealt.”

Tallinna linnavolikokku jõuab eelarve eelnõu esimesele lugemisele 15. novembril.

 

 

Palk tõuseb õpetajatel ja bussijuhtidel

• Järgmise aasta eelarve kergitab õpetajate ja koolide  tugispetsialistide töötasu alammäära. Samuti kerkib kõrgharidusega kultuuritöötajate miinimumtöötasu 1150 eurolt  1250 eurole.

• Linna noorsootöötajatele on kavas kehtestada 1000-eurone palga alammäär. Kümne protsendi võrra tõuseb linna sotsiaalhoolekande asutuste hooldustöötajate ja psühholoogide palk.

• Ühissõidukite juhte ootab kuueprotsendine palgatõus.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.