"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Haigekassa esindajad vastasid Lasnamäe elanike küsimustele (0)
05. november 2018
Haigekassa

Eelmisel nädalal toimus Lasnamäe linnaosa valitsuses linnaosa eakate nõukogu avalik koosolek, kus osalesid Tallinna abilinnapea Tõnis Mölder, Ida-Tallinna Keskhaigla, Eesti Haigekassa ning Medicumi esindajad. Kohtumise teema oli arstiabi kättesaadavuse probleem Lasnamäel.

Tuletame meelde, et Haigekassa eriarstiabi riigihange tulemusena paljud erakliinikud jäid rahastamisest ilma, mille raames osutasid nad meditsiiniteenuseid munitsipaal- ja regionaalkeskuste tariifide järgi. Nii näiteks riigihange tulemusena kaotas Lasnamäe tervisekeskuses Medicum günekoloogi, oftalmoloogi ja LOR-arsti vastuvõttude riiklikus rahastamises. Pärast skandaali puhkemist olid Eesti Haigekassa esindajad sunnitud tunnistama hanke läbiviimisel eksimusi ning astuma samme probleemi lahendamiseks.

“Riigihanke korraldamisel lähtusime kõigist erakliinikutest võrdsete võimaluste pakkumise põhimõttest, kuid kahjuks olid patsientide huvid tõepoolest riivatud. Järgmise hanke korraldamisel võtame arvesse õppetunde ja arvestame konkreetsete piirkondade iseärasusi,” ütles Eesti Haigekassa esindaja Andrei Saitšuk.

Tänu Tallinna linnavalitsuse sekkumisele on praegu tervisekeskuse Medicum eriarstide teenusepakkumine stabiliseerunud. Endises mahus hakkavad toimuma LOR-, günekoloogi, ortopeedi ja pulmonoloogi eriarstide vastuvõtud. Kõige rohkem sai kannatada gastroenteroloogia valdkond – see jääb ainult 30% ulatuses. Kahjuks siiani ei õnnestunud lahendada ka probleemi silmaarstiga.

“Nüüd on meie günekoloogid ja LOR-arstid allkirjastanud töölepingud Ida-Tallinna Keskhaiglaga ning  jäävad vastu võtma linnaosa patsiente Medicumis,” ütles selle meditsiiniasutuse juht Tõnis Allik.

Ida-Tallinna Keskhaigla klienditeeninduse osakonna juhataja Lea Kariku sõnul Lasnamäe elanikud saavad isegi kasu sellest, et LOR-arstid ja günekoloogid saavad täiendkoolitusi nende haigla statsionaaris.

“On kahetsusväärne, et Haigekassa spetsialistid ei võtnud hange tingimuste koostamisel arvesse seda, et Lasnamäe elanikkond on üle 120 000 inimest ning tuleks käsitleda eraldi regioonina. Eriti tingimusel, kui meie piirkonnas pole ühtegi munitsipaal- või regionaalhaiglat. Praegu arutatakse Lasnamäe munitsipaalse tervisekeskuse loomine 2021. aastaks. Loodan, et Haigekassa esindajate kohtumine Lasnamäe eakatega on näidatud, et tervishoiuküsimustes peaksid inimesed olema esikohal, mitte ettevõtete õiglase konkurentsi küsimused, “ütles Lasnamäe linnaosa vanem Maria Jufereva.

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.