"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Ekspoliitikud kutsuvad Pariisi ja Londonit koostööle Trumpi vastu (0)
08. november 2018
Scanpix

Prantsusmaa endine peaminister Bernard Cazeneuve ning NATO endine peasekretär ja Briti kaitseminister lord George Robertson ütlesid, et Pariis ja London peavad suurendama koostööd, et kaitsta end USA presidendi Donald Trumpi ettearvamatu käitumise eest.

“Prantsusmaa ja Suurbritannia prioriteet peab olema praeguse koostöö tugevdamine ning uute ühismehhanismide juurutamine, et väljakutsetele koos vastu seista,” kirjutasid nad ajalehes Guardian ilmunud ühisartiklis. Robertson märkis seejuures, et “Trumpi administratsiooni tegevus on suurendanud Euroopa vajadust tegutseda omaenda huvides”, vahendas BNS.

“Vahevalimiste tulemused rõhutasid tõsiasja, et USA välispoliitika on täiesti ennustamatu,” lisas endine NATO peasekretär.

Ta osutas, et Trump on näidanud NATO suhtes üles “ükskõiksust” ja võtnud isegi “vaenuliku seisukoha” hulga Euroopa riikide püüdluse suhtes tugevdada oma kaitset väljaspool NATO-t.

Cazeneuve ja Robertson märkisid artiklis Prantsusmaa ja Suurbritannia eriti tähtsat osa “islamiterrorismile, Venemaa õõnestustegevusele ning Põhja-Aafrika ja Lähis-Ida ebastabiilsusele vastuseismisel”.

“Meie liit on Euroopa julgeoleku alusosis. Prantsusmaa ja Suurbritannia on selle maailmajao ainsad sõjalised suurvõimud: meie kanda on üle poole Euroopa kaitseeelarvest ja sõjalisest võimekusest,” kirjutasid Cazeneuve ja Robertson.

Nad tõid välja mitu Prantsusmaa ja Suurbritannia koostöö tähtsaimat valdkonda, sealhulgas küberjulgeoleku, luureteabe vahetamise ja kaitsekoostöö.

Samas nimetasid riigimehed praegust liitu “hapraks” ja leidsid, et Suurbritannia lahkumine EL-ist võib olukorda halvendada.

Brexit “ohustab julgeolekukoostööd, samuti pärsib Prantsusmaa ja Suurbritannia majandussuhteid, millel on tööstuskoostöös otsustav osa,” seisis artiklis.

Cazeneuve oli aastatel 2016-2017 Prantsusmaa peaminister ja enne seda siseminister, lord Robertson aastatel 1999-2004 NATO peasekretär ja enne seda Suurbritannia kaitseminister.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.