"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Amet: KOV-id ei tohiks jäätmevedajatele lubada tagantjärgi hinnatõuse (0)
12. november 2018
Scanpix

Konkurentsiameti sõnul ei tohiks kohalikud omavalitsused (KOV) lubada jäätmevedajatel hankeperioodi jooksul kergekäeliselt hindu tõsta.

Amet uuris jäätmeveo hinnakujundust ning leidis, et viimastel aastatel on hindade tõstmine hankeperioodi jooksul levinud üle Eesti. Taoline praktika sillutab ameti hinnangul teed pakkujatele, kes teadlikult ei näita kõiki oma ettenähtavaid kulusid riigihankel, vaid esitavad need pärast hanke võitmist omavalitsusele eraldi taotlusena, teatas konkurentsiamet.

Konkurentsiameti peadirektori Märt Otsa arvates ei ole seega hankel konkureerivatel ettevõtjatel tegelikult isegi mõistlik pakkuda realistlikku hinda, kui olulisi äririske saab maandada pärast hanke võitmist hinnatõusu taotlust esitades, vahendas BNS.

“Seeläbi kaotab konkurss oma mõtte. Kahju väljendub ühelt poolt hinnatõusus tarbijale ning teiselt poolt konkurentide tõrjumises, kes pakutud kõrgema hinna tõttu võitjaks ei osutunud,” märkis Ots.

Konkurentsiameti peadirektor sõnul ei tohiks tarbijahinnaindeksi ja palgakulude suurenemine kolme kuni viie aasta lõikes üllatada ühtegi ettevõtjat. Ametile teadaolevalt on viimastel aastatel aga toimunud suured kõikumised jäätmete äraandmise kuludes.

See ei tähenda ameti hinnangul aga seda, et kohalik omavalitsus peaks kõigil taolistel juhtudel vedajale vastu tulema. Kulude kasvu ja soodsamate alternatiivide puudumist peab tõendama vedaja, kes hinnatõusu taotleb.

Hankedokumentides ja jäätmehoolduseeskirjas tuleb ameti teatel võimalikult täpselt kirjeldada, millised kulud on ettevõtja seisukohalt juhitavad ja millised mitte. Kohalik omavalitsus ei pea seega hanke võitnud ettevõtjat tema äririskist kergekäeliselt vabastama.

Konkurentsiamet saatis möödunud nädala reedel kohalikele omavalitsustele soovituse tagada läbipaistvus jäätmeveohankel pakutud hindade tagantjärele muutmisel.

Soovitus puudutab praktikat, kus tegelik veohind ei kujune mitte hankel, vaid pärast hankelepingu sõlmimist, kui vedaja esitab kohalikule omavalitsusele hinnatõusutaotluse. Kohalikud omavalitsused ei tohiks tagantjärele hinnatõuse lubada, kui nende taotlemise tingimused ei olnud hankel osalejate jaoks üheselt ja arusaadavalt ette nähtud.

Soovitus on leitav konkurentsiameti kodulehel.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.