"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Mikser taunis ränderaamistiku kiskumist sisepoliitilisse võitlusse (2)
15. november 2018
Scanpix

"Ränderaamistik ei ole Eesti jaoks ei ühte- ega teistpidi eksistentsiaalse küsimusega," sõnas välisminister Sven Mikser.

ÜRO globaalse ränderaamistiku üle puhkenud tüli Eesti erinevate poliitiliste jõudude vahel toob esile vajaduse kindlameelsete ning liberaalsetele väärtustele truuks jäävate juhtide järele, ütles välisminister Sven Mikser valitsuse pressikonverentsil.

“Oleme rääkinud väga palju psühholoogilist kaitsest. Oleme viimastel nädalatel näinud massivset infokampaaniat, mis koosneb pooltõdesest ja valedest. Sellises olukorras on riigi juhtidel kohustus jääda rahulikuks ning sisendada ühiskonnale rahulikkust ja kindlust,” ütles Mikser pressikonverentsil tehtud sõnavõtus.

“Ränderaamistik ei ole Eesti jaoks ei ühte- ega teistpidi eksistentsiaalse küsimusega,” tunnistas Mikser. “Aga tulevikus leiavad sellised inforünnakud aset kriitilistel hetkeldel, näiteks valimiste eel. Me ei saa välistada, et järgmine inforünnak ei tule sel hetkel, kui Eestile on määrav olukord. Ka siis vajab Eesti juhte, kes oleksid kindlad ja peaksid kinni liberaalstest väärtustest,” ütles sotsiaaldemokraadist välisminister.

“Valitsust saab juhtida peaministritoolist,” tõdes Mikser. “Kui me juhime Eestit rongivagunist, mitte vedurist, siis ei saa Eesti ka rahvusvahelistes protsessides olla mitte veduris vaid olema ka rahvusvelistes küsimustes rongis kaasasõitja, kaasalohiseja positsioonis,” tõdes Mikser.

Välisminister ütles, et teeb pärastlõunal algavale kabinetiistingile ettepaneku kiita heaks ränderaamistikuga ühinemine, kuid tunnistas, et ei ole enam selle heakskiitmise suhtes väga lootusrikas.

Mikseri positsioonile avaldas toetust ka peaminister, Keskerakonna esimees Jüri Ratas, kes ütles, et tema hinnangul ei too ränderaamistik Eestile siduvaid kohustusi, aga samas on vaja sellist lahendus, mis aitab kaasa korrapärasele rändele, kus on kaitstud inimeste õiguse ja mis on turvaline.

Koalitsiooni kolmanda osapoole, Isamaa liikmest justiitsministri Urmas Reinsalu kinnitusel tema raamistikuga ühinemist heaks ei kiida.

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Eesti ei toeta
15. nov. 2018 18:59
Eesti valitsus langetas ainuõige otsuse mitte toetada migratsiooni mahitavat nn lepingut. Elik mitte ühtegi eestlast Marokosse Marrakeshi. Kaua võib neegri ja arrabi tagumenti lakkuda.
ebakompetentsus
15. nov. 2018 16:24
Seesinane marksist sm Mikser on lihtsalt ebakompetentne tegelane migratsioon äärmiselt tõsine probleem üle ilma meie Euroopast ja kodu-Eestist rääkimata. Suutmatus oluline dokument üldlevinud keelest eesti keelde tõlkida on aga ennekuulmatu...Seega ainult üks lahendus tegelt.