"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Kersti Kaljulaid EKRE piketi vägivallast: poliitik vastutab nende eest, kes tema järel tulevad (4)
27. november 2018
Scanpix

"Selles olukorras on iga antud jalahoobi, vihkamisel kutsuva plakati või tapmisähvarduse eest kaasvastutaja ka poliitik, kelle kutsel on kogunetud," sõnas president Kersti Kaljulaid EKRE meeleavalduse kohta, kus rünnati Indrek Tarandit. "Kes seda vastutust ei tunne, ei sobi rahva ees minema."

Peaminister Jüri Ratasega kohtunud Kaljulaid kirjutas sotsiaalmeedias, et Ratase kinnitusel taastus parlamendis toimunud hääletusega valitsuse töövõime ja -rahu.

“See on oluline, sest Eesti riik vajab juhtimist mitte ainult pärast järgmise aasta 3. märtsi vaid ka sinnani. Ma tänan neid rahvaesindajaid, kes kasutasid eile õhtul rahvalt saadud mandaati ja väljendasid oma seisukohta ÜRO ränderaamistiku küsimuses. Ükskõik, kas see nupp, mida vajutati, oli roheline või punane – parlament näitas, et Riigikogu suur saal pole vaid otsuste vormistamise, vaid ka sisulise debati, oma valijate tahte väljendamise ja otsuste tegemise koht.”

Eesti on jätkuvalt riik, kes tahab maailma olulistes aruteludes kaasa rääkida ja kelle jaoks on oluline, et kehtiks rahvusvahelistel lepetel ja reeglitel püsiv maailmakord, sõnas Kaljulaid ja lisas, et Eesti esindamise Marrakeshi konverentsil korraldab välisministeerium.

“Ühtpidi oli eile meie demokraatiale hea päev. Teisalt aga tehti midagi meie ühiskonnas ka katki. Midagi, mida oleme seni pidanud iseenesestmõistetavaks, ei ole seda enam mitte. Kaks nädalat hirmu, viha ja segaduse külvamist päädis eile vägivalla lõikamisega. Viimati märatses Toompea lossi ees niimoodi interrinne. See on vastuvõetamatu,” kirjutas Kaljulaid.

“Ma mõistan inimesi, kes parlamendi otsusega ei nõustu. Ma mõistan, kui poliitikute kutsel kogunetakse tänavale oma seisukohti väljendama – see on osa meile nii tähtsast demokraatiast ja inimeste võõrandamatu õigus ning mul on hea meel, kui inimesed kaasa räägivad ja mõtlevad. Aga poliitikud peavad mõistma ka enda vastutust neis olukordades.”

Kaljulaid rõhutas, et iga inimene vastutab ise oma käitumise eest, kuid poliitikute vastutus on suurem. “Iga poliitik, kes suudab inimesi enda järel koondada, jagab ka vastutust nende inimeste eest, kes tema järel tulevad. Selles olukorras ei saa poliitik end enam asetada kõrvalseisjaks, taandada end üheks paljudest. Selles olukorras on iga antud jalahoobi, vihkamisel kutsuva plakati või tapmisähvarduse eest kaasvastutaja ka poliitik, kelle kutsel on kogunetud. Kes seda vastutust ei tunne, ei sobi rahva ees minema.”

Kommentaarid (4)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

lugeja
27. nov. 2018 19:33
https://www.eesti.ca/meedia-ei-saanud-meie-meeleavaldust-reeturliku-immigratsioonipoliitika-vastu-maha-vaikida-fb/article52636
Väga hea pealkiri.
27. nov. 2018 14:27
Saan aru, et Te vastutate nüüd oma tegude eest ka?
Nõmmekas
27. nov. 2018 13:37
See uskumatu kodu kaaperdamise lugu ja juba 5 kuud kestnud ?! See on ju lausa SIGNAAL. ?!Umbes nii nagu Merkel omal ajal Tulge kõik , me võtame kõik vastu! Tulge kõik migrandid, pagulased , hulgused Eestisse ! Siin on lihtne toime tulla- vaatad kui sobiva maja , korteri omanik kodust välja läheb murrad sisse , vahetad lukud ära , omanikku enam sisse ei lase.Ütled meil on suuline leping. Siin on sotside juhitud korrakaitse -,neile on võõrad , sissetulijad , migrandid eelisolukorras , lausa peremehe seisuses ! Eesti Jõustruktuurid ei näe ei kuule, see neid ei huvita ega puuduta?! Või ütlevad te mahute kõik koos ka sinna küll elama. Vaat kuhu me oleme juba jõudnud. Ühte keissi ka ei suudeta lahendada. Aga rändelepe see tuleb koheselt allakirjutada ja Marakeesi tormata!? Need on alles õiekesed , lilled alles tulevad!
Vello
27. nov. 2018 12:31
USA kogemus õpetab, et vägivald on osa arenenud demokraatiast. kuigi tõesti, seda ainult juhu, kui see on kõrgemalt poolt olgu või vaikimisi heaks kiidetud ehk siis lahtiseletatult toimub arenenud demokraatia huvides! Mida siis keegi parasjagu ka selle arenenud demokraatia all silmas ei pea.