"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Nobeli-skandaali keskmes olev prantslane tunnistati vägistamises süüdi (0)
04. detsember 2018
Scanpix

Tänavuse Nobeli kirjanduspreemia väljaandmise edasilükkamise põhjustanud skandaali keskmes olnud prantslane mõisteti esmaspäeval süüdi kahes vägistamise episoodis ning talle määrati kahe ja poole aasta pikkune vanglakaristus.

Kunagine Stockholmi kultuuriareeni mõjukas liige 72-aastane Jean-Claude Arnault mõisteti Stockholmi apellatsioonikohtus süüdi noore naise vägistamises 2011. aasta oktoobris ja detsembris, vahendas BNS.

Arnault ei tunnistanud end süüdi ja väitis, et vahekord toimus vastastikusel nõusolekul.

Stockholmi ringkonnakohus tunnistas Arnault´ oktoobris süüdi esimeses vägistamisepisoodis, kuid mõistis ta teises õigeks ning määras talle kaheaastase vangistuse.

“Apellatsioonikohus jõudis teistsugusele järeldusele ja peab tõestatuks, et kohtualune on süüdi ka teises vägistamises,” märkis apellatsioonikohus avalduses.

Arnault on abielus Nobeli kirjanduspreemiat välja andva Rootsi Akadeemia liikme Katarina Frostensoniga. Arnault nimetas end sageli akadeemia “19. liikmeks” ning olevat korduvalt lekitanud oma sõpradele laureaatide nimesid.

1786. aastal asutatud akadeemia sisekriis sai alguse möödunud aasta novembris, kui selgus, et akadeemia kultuuriprojekte korraldanud Arnaulti süüdistatakse 18 naise seksuaalses ärakasutamises, aga ka auhinnakandidaatide nimede lekitamises.

Erimeelsused skandaali lahendamisel sundisid 18-liikmelise akadeemia seitset liiget, teiste seas esimest naissekretäri Sara Daniust, lahkuma. Akadeemia liikmed on eluaegsed, kuid nad võivad soovi korral oma tooli tühjaks jätta.

Akadeemia patroon kuningas Carl XVI Gustaf muutis skandaali tõttu akadeemia statuuti, et võimaldada liikmetel tagasi astuda ja neid asendada.

Mai algul teatas akadeemia, et Nobeli kirjanduspreemia jääb tänavu välja andmata ja 2018. aasta auhind antakse välja järgmisel aastal koos 2019. aasta auhinnaga.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.