"Kõik head või halvad asjad maailmas on kiiksuga inimeste tehtud."

Urmas Sõõrumaa, ärimees
FOTOD: Heliloojate Liit tutvustas rahvusvahelist suursündmust "World Music Days 2019" (0)
19. detsember 2018
Rene Jakobson

Üheksa päeva kestev festival toimub 2.–10. maini 2019 Eestis. Festivalile laekus üle poole tuhande nüüdismuusikateose 50 riigist ja kõikidest maailmajagudest. 

Vaata galeriid (31)

2019. aasta toob Eestisse maailma kõige prestiižikama rahvusvahelise nüüdismuusika suursündmuse – “World Music Days 2019”, mis on terves maailmas aasta olulisim ja suurim nüüdismuusika festival. Järgmisel aastal on Eesti maailma muusika kaardil ja rahvusvaheline muusikaringkond saab nautida viimase kümne aasta jooksul Eestis ja maailmas loodud nüüdismuusikat.

Maailma muusikapäevade “World Music Days  2019” kunstiline juht Märt-Matis Lill festivalist: “Festivali teema keskne mõiste mets seostub muuhulgas tuttava ja tundmatuga, aga ka küllusega ja see on kindlasti üks festivali olulisemaid tunnusjooni, kuna tegemist on läbi aegade  kõige suurema nüüdismuusika sündmusega, mis Eestis on toimunud.”

Festivali teine kunstiline juht, Timo Steiner: “Eesti Muusika Päevad on oma 40. sünnipäevale kutsunud ei rohkem ega vähem kui kogu maailma. Teoseid on saabunud kõikidest maailmajagudest peale Antarktika, mis nüüd kõrvuti Eesti teostega kuulaja hinge teed otsima hakkavad. “

Laulud keskenduvad loodusele ja koorilaulule

Festivali teema on “Läbi laulude metsa”. Ühine rännak lugude ja laulude kaudu keskendub loodusele ja koorilaulule. Heliloojate Liit avalikustas täna maailma muusikapäevade “World Music Days 2019ˮ  uudisteosed, koosseisud ja eksklusiivsed toimumispaigad.

Üheksa päeva kestev festival toimub 2.–10. maini ning ettevalmistus on olnud suurejooneline. Festivalile laekus üle poole tuhande nüüdismuusikateose 50 riigist ja kõikidest maailmajagudest.  Kokku esitati 500 teost 14 erinevas kategoorias. Iga kategooria teosed valis välja erinev eksperdigrupp. Valikuprotsessi oli kaasatud 40 asjatundjat.

Festival toimub peamiselt Tallinnas, aga ka Tartus, Alatskivil ja Laulasmaal. Kontserdid toimuvad Tallinnas Lennusadamas, Kultuurikatlas, Estonia kontserdisaalis, Jaani kirikus, Niguliste kirikus, Mustpeade majas, ERR-i 1. stuudios, Kanuti Gildi SAALis, Laulasmaal Arvo Pärdi Keskuses, Tartu Jaani kirikus, Alatskivi lossis ja mujal.

Rahvusvahelist ja eesti heliloojate loomingut esitavad Eesti ja külaliskoosseisud. Festival toimub Tallinna põnevaimates kontserdipaikades ning ühendab muusikat etenduskunstide, kaasaegse kunsti, luule ja arhitektuuriga.

Muusikat esitavad parimad rahvusvahelised ja eesti kollektiivid

Nüüdismuusikat esitavad parimad kollektiivid: ERSO, Tallinna Kammerorkester, Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Vox Clamantis, Collegium Musicale, Ellerhein, Eesti Rahvusmeeskoor, Eesti Politsei- ja Piirivalveorkester, Hortus Musicus, Yxus, ansambel U:, Una Corda jt. Lisaks esinevad külaliskoosseisud Lätist, Rootsist ning Soomest. Duo- ja soolokontsertidega osalevad festivalil silmapaistvad interpreedid ning muusikdud nagu Kadri-Ann Sumera, Talvi Hunt, Ulla Krigul, Signe Sõmer, Vambola Krigul, Kristi Mühling, Monika Mattiesen ning džäss-koosseisus astub üles Laura Põldvere.

Festivalil esitatakse 20 uudisteost. Uudisteosteid esitlevad Tõnis Kaumann, René Eespere, Helena Tulve, Kristjan Kõrver, Liisa Hirsch, Ardo Ran Varres, Maria Kõrvits, Arash Yazdani, Märt-Matis Lill, Toivo Tulev, Riho Esko Maimets, Age Veeroos, Peeter Vähi, Elis Vesik, Evelin Seppar, Margo Kõlar, Ekke Västrik jt.

Maailma muusika päevad “World Music Daysˮ on iga-aastane ülemaailmne nüüdismuusika festival, mis on sajandi vältel ühendanud endas kõige väljapaistvamad ja uuenduslikumad heliloojad alates Schönbergist, Ravelist ja Stravinskist ning lõpetades John Cage’i ja Olivier Messiaen’iga. Festival toimub iga aasta erinevas riigis. 2017. aastal toimus festival Kanadas, Vancouveris; 2018. aastal Hiinas, Pekingis ning pärast Eestit rändab 2020. aastal festival Uus-Meremaale, Christchurchi ja Aucklandi.

Suursündmus on sümboolne, sest  koos “World Music Days” toimumisega tähistavad Eesti Muusika Päevad 40. sünnipäeva. Täpne kava selgub veebruaris. Piletilevist on juba võimalik soetada festivali passe.

2014. aastal valiti esimese eestlasena festivali korraldava organisatsiooni ISCM-i auliikmeks ka Arvo Pärt.

Vaata lisainfot Facebookist ja kodulehelt

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.